דווקא ברשויות החלשות יותר, אין בעל/ת תפקיד משמעותי המקדם את העסקים בהן

ד"ר אוהד שקד

ד"ר אוהד שקד, מהמחלקה לשיווק טכנולוגי והמנהל האקדמי של תכנית PRACTICA ללימודי יזמות מעשית, הציג לאחרונה בפני ועדת הכלכלה בכנסת, בראשותו של ח"כ מיכאל ביטון את החלק הראשון של המחקר על אתגרי העסקים באזורי הנגב. המחקר נעשה כחלק מהקואליציה לקידום הכלכלי של הנגב ובמימון קרן JNF.

החלק הראשון של המחקר עסק במצב תפקיד מקדם העסקים בנגב בתוך הרשויות המקומיות ואשכולות הנגב. מקדם העסקים אחראי על קידום העסקים, בדגש על העסקים הקטנים באזורו, על ידי חיבור העסקים לרשות ובין העסקים - מקדמי העסקים הם הקול של העסקים ברשות.

תפקיד מקדם/ת העסקים צמח מהשטח והוא בעל נוכחות רבה במרחב הנגב, וכבר היום ניתן לראות את תרומתו הרבה לקידום הפעילות העסקית ולחוסן הכלכלי של אוכלוסיית הנגב. אבל, בגלל שמדובר בתפקיד שצמח מהשטח ואינו מוסדר, יש לא מעט בעיות שניתן לפתור אותם באמצעות תקינה נכונה.

המחקר מצא, כי יש רשויות בהן מוגדרים בעלי תפקיד זה ויש כאלו שלא. כאשר דווקא ברשויות החלשות יותר, אין בעל/ת תפקיד משמעותי המקדם את העסקים בהם. בנוסף ברבות מהרשויות בעלי התפקיד עובדים בחצי משרה, או שהן עסוקים בתפקידים נוספים (תיירות/תעסוקה/צעירים וכדומה).

נמצא כי אין הגדרות ברורות לתקציב, לסמכויות, לידע נדרש ולרקע בקרב ממלאי התפקיד, ובהמשך אין תמיכה מקצועית מסודרת - לא בהכשרה, ולא בליווי בעל/ת התפקיד. עוד עולה מהמחקר כי השכר שברוב הרשויות נמוך מאוד, יחד עם התקן שבחלקן לא מלא, יוצרים מצב בהן בעלות ובעלי התפקיד לא שורדים בו הרבה זמן בחלק גדול מהרשויות.

החלק השני של המחקר, עוסק במיפוי הנקודות בהן נכון למקד את ההכשרה של מקדמות ומקדמי העסקים ובימים אלו מתקיים הפיילוט הראשון.

More News

כנס קהילות אמנות
לאחרונה נערך כנס קהילות מורים לומדות במוזאון ארץ ישראל עבור כל מורי קהילות האמנויות במשרד החינוך, בחסות מכללת ספיר. הכנס התקיים לזכרה של מתי וייס ז"ל, שהיתה חלק מצוות ההקמה והפיתוח של  מפעל הקהילות לאמנויות בשש שנים האחרונות ונרצחה בשבת השחורה. לכנס הגיעו כ-250 מורים ומנחים מצפון ועד דרום, אחרי שנת עבודה קשה ומטלטלת במערכת החינוך. לצידן שמחנו לארח בכנס גם מורים משתי קהילות חלוצות ללימוד השפה העברית בחברה הערבית. ההתרגשות היתה רבה מעצם המפגש, החיבוק, והצורך העז לסכם יחד שנה כה מאתגרת שעברה על כולם. שרון שפלן, המפקחת לאמנות חזותית מטעם משרד החינוך האגף לאמנויות סיכמה: "היה כנס מעולה, א
דמו דיי בח"י בספיר
סטודנטיות וסטודנטים ממרכז החדשנות והיזמות ח"י בספיר 30 פרויקטים ייחודיים בסימן שיקום עוטף עזה לאחר האסון של ה-7 באוקטובר. מרכז החדשנות והיזמות של המכללה האקדמית ספיר, ח"י בספיר, ערך כנס "דמו דיי" בו הוצגו 30 פרויקטים ייחודיים פרי יצירתם של כ-150 סטודנטים מכלל מחלקות המכללה. הסטודנטים והסטודנטיות, שעבדו במהלך השנה האחרונה ב-8 מעבדות שונות מתחומי טכנולוגיות המידע, תחומי המשפט, אתגרים בתעשייה, הגיימינג ועוד, התמקדו באיתור הצרכים ואתגרים של תקומת הנגב המערבי לאחר אסון ה-7 באוקטובר.