המכללה האקדמית ספיר, האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת קלמסון מארצות הברית חתמו על הסכם לשיתוף פעולה אקדמי, שמטרתו קידום מחקר וחדשנות בתחומי הפודטק, האגרוטק והסביבה.

את המהלך יזמו ניקי היילי, שגרירת ארה"ב באו"ם לשעבר, חברת דריקטוריון ובוגרת אוניברסיטת קלמסון, יחד עם אלון דוידי, ראש עיריית שדרות. היוזמה לשותפות הגיעה בעקבות ביקורה של היילי בשדרות במאי 2024 עם השגריר דני דנון, שם נפגשה עם ראש העיר אלון דוידי ועם יזם ההייטק עמית כוכבי, הפועל לקידום הנגב המערבי.

היילי נמנית בין בוגרי אוניברסיטת קלמסון שבדרום קרוליינה, אשר הוקמה בשנת 1889 ולומדים בה כיום כ-25 אלף סטודנטים, בתחומי מדעי החיים, חקלאות וחדשנות, מנהל עסקים, מדעי החברה, חינוך, הנדסה, מחשוב ומדע יישומי. ההסכם בין המוסדות כולל מחקר משותף, חילופי סגל וסטודנטים ושיתוף פעולה רציף עם המכון למחקר יישומי המוקם בימים אלו בפקולטה החדשה לטכנולוגיה במכללה האקדמית ספיר.

נציגי המוסדות אוניברסיטת קלמסון, האוניברסיטה העברית, המכללה האקדמית ספיר ועיריית שדרות, התכנסו באוניברסיטת קלמסון כדי לחתום על ההסכם.

ניקי היילי ציינה באירוע כי: ״חוגגים את חבירתם של שני ענקי חקלאות, שני מובילים בחקלאות חדשנית. באמצעות שותפות זו, אנו זורעים זרעים שינבטו ויניבו פירות לדורות הבאים״.

ד״ר גייל גלבוע פרידמן, הדיקנית המייסדת של הפקולטה לטכנולוגיה במכללה האקדמית ספיר, ציינה: ״הפקולטה לטכנולוגיה בספיר קמה עם המטרה הברורה והחשובה להיות המוקד המוביל של הטכנולוגיה בנגב המערבי. השגרירה ניקי היילי מעניקה הזדמנות פז להתניע פרויקטים מיידיים בתחום האגרוטק עם השפעה אזורית וגלובלית. בטחון מזון הוא נושא בוער, ולנו בישראל חשוב לפתח את הנגב המערבי, שהוא האסם של המדינה. השותפות עם אוניברסיטת קלמסון והאוניברסיטה העברית היא מבטיחה ומדויקת. זהו כבוד ואחריות לפתוח את הפקולטה בצעד ענק שכזה. הפקולטה לטכנולוגיה מזמינה שותפים אסטרטגיים (חוקרים, חקלאים ויזמים) להציע ולהשתתף בפרויקטים משותפים עם דרום קרוליינה על מנת לחזק את החקלאות בנגב המערבי".

לצד ד״ר גלבוע פרידמן, במעמד החתימה באוניברסיטת קלמסון נכחה גם ד״ר לילי מונדקה, כימאית אקולוגית ומרצה בכירה בפקולטה החדשה לטכנולוגיה, אשר מובילה במשך שנים את תחום האגרוטק בנגב המערבי ועתידה לעמוד בראשות המחלקה למדעי החיים שתקום בספיר, בכפוף לאישור המל"ג. ד”ר לילי מונדקה ציינה: “ההסכם עם אוניברסיטת קלמסון והאוניברסיטה העברית מחזק את מעמדה של ספיר כמובילה בפיתוח הידע והחדשנות לטובת הנגב המערבי. ישראל כבר נחשבת למעצמה עולמית בפיתוח חקלאי, אך האתגר שלנו הוא להפוך את הנגב למוקד מצוינות המחבר בין מחקר פורץ דרך ליישומים מעשיים שישנו את פני החקלאות האזורית. השותפות הזו תקדם פתרונות בני-קיימא שיחזקו את הכלכלה, הסביבה והקהילות בנגב המערבי, ותתרום משמעותית לביטחון המזון העולמי".

ד”ר ג’אגר הארווי, מומחה עולמי לחקלאות ומנהל יוזמת המחקר הגלובלית של קלמסון, הוא המוביל את מעורבות האוניברסיטה בפרויקט. באירוע שיבח את הצדדים וציין: “מדעני האוניברסיטה העברית הם מהטובים בעולם בתחום המחקר החקלאי, והמכללה האקדמית ספיר תומכת בפיתוח החקלאות באזור הנגב המערבי״, אמר הארווי, והוסיף: ״שותפות זו תחזק עוד יותר את יכולתה של קלמסון להתמודד עם אתגרי חקלאות ואי-ביטחון במזון בישראל, בדרום קרוליינה וברחבי העולם״.

הצדדים סיכמו כי המוטו של שיתוף הפעולה הוא: ״תיקון עולם - מזינים את העתיד״ (“Tikkun Olam - Nourishing the Future”).

בתמונה: ד"ר גייל גלבוע פרידמן, הדיקנית המייסדת של הפקולטה לטכנולוגיה במכללה האקדמית ספיר, פרופ׳ רוברט ג׳ונס, רקטור (Provost) אוניבריסטת קלמסון ופרופ׳ שאול בורדמן, דיקן הפקולטה לחקלאות באוניברסיטה העברית.
צילום: Ashley N. Jones/Clemson University

More News

SAPIR אותיות מפרחים
המכללה האקדמית ספיר זכתה בדירוג הגבוה ביותר בקידום הוגנות מגדרית. מתוך ממצאי מדד "קו המשווה" של ועדת ההיגוי לקידום הוגנות מגדרית במוסדות להשכלה גבוהה לשנים תשפ"ב-תשפ"ג, קיבלה המכללה האקדמית ספיר את הדירוג הגבוה ביותר (A) על פועלה לקידום הוגנות מגדרית עבור ייצוג הולם לנשים במכללה. המכללה תזכה בתקצוב ע"ס 200,000 ₪ לשנת הלימודים תשפ"ה. פרופ' אורנה אליגון-דר, דיקנית להוגנות מגדרית, שוויון ומגוון וחברת סגל בבית הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר, מציינת: "אני גאה בכך שהעמל הרב לקידום שוויון מגדרי במכללה כיום נושא פרי.
מיכל שמיר
בצער רב ובכאב גדול אנו נפרדים ממיכל שמיר, ראשת בית הספר לאמנות, חברה ותרבות במכללה האקדמית ספיר. מיכל הייתה אמנית בין-תחומית יוצאת דופן, בעלת תואר שני מ-“School of Visual Arts” בניו יורק ובוגרת המדרשה לאמנות ברמת השרון. היא פעלה במרחבים רבים של יצירה, כשהיא משלבת צילום, וידאו, ציור ופיסול, תוך שימוש בחומרים מחיי היומיום. במהלך הקריירה האמנותית העשירה שלה הציגה מיכל בתערוכות יחיד ובתערוכות קבוצתיות רבות בארץ ובעולם.