מרכזי זכויות חברתיות - מז"ח

מז"ח, מרכז הזכויות החברתיות, הינו ארגון חברתי שנוסד ע"י ד"ר מירב משה גרודופסקי בשנת 2010,  תוך שיתוף פעולה בין  בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר לתושבי הנגב. מטרת העל של הארגון היא לבנות קהילות אשר מסנגרות עבור עצמן ומודעות לזכויותיהן. החיבור בין האקדמיה לבין התושבים יוצר שותפות ייחודית אשר מסייעת ביצירת קהילות מועצמות בעלות חוסן, אשר כבר רשמו לזכותן הצלחות והישגים רבים. הארגון עוסק במתן סיוע למיצוי הזכויות לתושבי הנגב, הנגשת הזכויות, הכשרת תושבים במיומנויות וידע בתחומי הזכויות וההתארגנות הקהילתית.

כיום, פועל הארגון כרשת בנגב ומפעיל מרכזי זכויות בערים שדרות, אופקים ורהט, בעזרת צוות מתנדבים רחב הכולל עובדים סוציאליים, עורכי דין, סטודנטים מהמכללה האקדמית ספיר. הארגון עוסק בסוגיות חברתיות שונות, בניהן דיור ציבורי, מיצוי זכויות עובדים, נגישות לשירותי בריאות, התמודדות עם חובות ובירוקרטיה ועוד.

במז"ח מתמודדים עם אתגרים על ידי יצירת תהליך שינוי המתבטא בכך שיחידים וקהילות שלא היו מודעים לזכויותיהם, הופכים לדורשי זכויות, מדורשי זכויות הופכים למסנגרים עבור הקהילה, וממסנגרים הופכים למנהיגים אשר מובילים שינויים נרחבים בעירם ובאזור. במרכזי הזכויות משתלבים יחד תושבים ממגוון העדות והתרבויות מהעיר ומהאזור, בני כל המעמדות, אשר יחד בונים קהילה משתתפת. קהילה זו משפיעה על תהליכי קבלת ההחלטות והופכת לגורם אקטיבי הפועל לקידום זכויות ורווחת חיי התושבים. במסגרת תהליך זה, מתחזקות ונחשפות העוצמות הקיימות בחברי וחברות קהילות אלו.

מרכזי מז"ח שואפים להעצים את היחיד ואת הקהילה וליצור יחסים  הדדים יותר בינם ובין המוסדות וקובעי המדיניות. עקרונות אלו מיושמים באמצעות הקמתם ופיתוחם של מרכזים קהילתיים, הפועלים למען יישום והנגשת זכויות חברתיות לכל. כל מרכזי מז"ח מבוססים בקהילה, מחוברים לאקדמיה ופועלים על בסיס התנדבותי. על פי מודל הארגון, קיימות ארבע רמות של אי-מיצוי זכויות וכן תהליכים של העדר העצמה, אותם הארגון שואף לצמצם
על פי מודל הארגון, הפועל על פי מודל ההדרה החברתית שפותח על ידי ד"ר ג'ים טורצ'ינר, קיימות ארבע רמות של אי-מיצוי זכויות וכן תהליכים של העדר העצמה, אותן הארגון שואף לצמצם:

  1. הרמה הפרטנית: : עוסקת באנשים פרטיים שאינם מודעים לזכויותיהם עקב מחסמים של שפה, ידע וכדומה.
  2. הרמה הקהילתית:  עוסקת בקהילות שאינן מודעות לזכויותיהן וליכולתן להתארגן בכדי לדרוש שינוי.
  3. הרמה המוסדית: : עוסקת במוסדות הבירוקרטים אשר אינם מנגישים את השירות והזכויות לקהילות השונות ובכך מדירים אותם.
  4. הרמה הפוליטית: : עוסקת בגופים הפוליטיים אשר אינם מייצגים את האזרחים המוחלשים ולא מקדמים את האינטרסים שלהם.

בנוסף, ארגון מז"ח פועל במספר אסטרטגיות בכדי לייצר העצמה בקרב הקהילות:

  1. מיצוי זכויות פרטני
  2. התארגנות קהילתית
  3. יישוג outreach
  4. ניתוח ושינוי מדיניות
  5. השתתפות

מז"ח הינו ארגון העוסק במיצוי זכויות, בהדרכה וליווי של תושבים בבעיות בהן הם נתקלים מול רשויות; סוגיות משפטיות, ביטוח לאומי, הוצאה לפועל, בריאות, צרכנות ועוד. הארגון מבוסס על מתנדבים, תושבים וסטודנטים, בשיתוף פעולה עם אנשי מקצוע המסייעים לפונים בהנגשת מידע, כתיבת מכתבים, ייעוץ משפטי, בירור זכויות ועוד. הארגון פועל בכדי להפוך את הזכויות והידע לגביהן לזמין עבור הציבור הרחב ולהעצים את הקהילה. המתנדבים המגויסים מתוך הקהילה מקבלים הכשרה לעבודה במרכזי הזכויות, כך שהם הופכים ליועצים עבור חברי הקהילה האחרים. בדרך פעולה זו, מופץ הידע בנוגע לזכויות באופן המכפיל את עצמו. אנשי המקצוע משמשים כמנוע לשינוי בכך שהם מספקים הדרכה, הכשרה וייעוץ לחברי הקהילה המתנדבים והפעילים, הנותנים את השירות. מימוש זכויות התושבים ברמה הפרט כולל מתן סיוע לכלל תושבי האזור. מרכזי מז"ח השונים מטפלים בכ-1000 פניות פרטניות בשנה במגוון נושאים, כגון: דיור ציבורי, ביטוח לאומי, חובות והוצאה לפועל, הפנייה לגורמי טיפול רלוונטיים, צרכנות ועוד.

מוזמנים לשלוח לנו מייל לכתובת clmezach@mail.sapir.ac.il
או ליצור איתנו קשר בעמוד הפסייבוק שלנו מרכז זכויות חברתיות- מז"ח

 

כשבעיה חברתית רחבה אינה יכולה להיפתר ברמה הפרטנית, מתארגנות קבוצות תושבים וסטודנטים בשיתוף עם מז"ח, על מנת לפעול יחד בכדי לקדם שינוי במדיניות. מז"ח פועלת בתחומים כגון בריאות ציבורית, דיור ציבורי, תחבורה ציבורית, זכויות נפגעי פעולות איבה ועוד. לצורך זה, המתנדבים והסטודנטים מבצעים יישוג (outreach) בכדי לאסוף מידע, לאתר מצוקות שעלו מקרב תושבי המקום ולאתר מנהיגים פעילים מהקהילה שיחברו למען יצירת השינוי הדרוש.

קמפיינים והתארגנויות בהם עסקנו

  • הזכות לדיור ציבורי עבור אוכלוסיית הזקנים: אותרו יותר ממאה דירות באופקים החייבות לעבור שיפוץ מאסיבי. בעקבות העשייה של מז"ח, בשיתוף עם משרד השיכון, כ-40 דירות במצב הקשה ביותר שופצו מתקציבי המשרד.
  • הזכות לתחבורה ציבורית: פעילי מז"ח ניהלו מאבק לשיפור איכות התחבורה הציבורית בעיר שדרות. עבודת המתנדבים יחד עם צוות מז"ח מול משרד התחבורה הובילה לכך שהושג תגבור של של הקו הפנימי בעיר, והוספו שני קווים חדשים אל ומתחנת הרכבת. לאור הצלחת ההתארגנות נבנתה קואליציה בין גורמים נוספים, בתוך ומחוץ לעיר שדרות, כדי לקדם קו ישיר בין שדרות לירושלים ובין הערים הקיימות באזור.
  • הזכות לבריאות- בעקבות התארגנות התושבים בשדרות ולאחר מהלך עיקש מול משרד הבריאות השגנו תקצוב ממשלתי למרפאת ברה"ן בשדרות, המשרתת 3000 מטופלים מעוטף עזה. בזכות מז"ח, אשר פעלה בשיתוף עם חברי כנסת, פסיכאטר, עובדים סוציאלים והנהלת המרפאה. פעולה זו שיפרה משמעותית את השירות. בנוסף, יחד עם עיריית שדרות קידמנו הבאת פסיכאטר לילדים בשדרות לאחר שנים ששירות זה לא היה קיים.
  • הזכות למים – באופקים וב"ש ייצוג והפסקת חיובים של עשרות תושבים מול תאגיד המים מי שבע וכעת פועלים לשינוי החקיקה בתחום.
  • הזכות לביטחון סוציאלי- המרכז עוסק בקידום זכויות של נפגעי פעולות איבה בעיר שדרות ובאזור הסמוך לה. במסגרת זו הוקם "זכותון", המפרט את הזכויות של נפגעי פעולות איבה. לאחרונה הוגש לשר הרווחה מסמך המציע שינוי בחקיקה ביחס להגדרה "נפגעי פעולות איבה".

פרויקטים עם אוכלוסיות ייחודיות

קהילות מתחברות: מודל עבודה קהילתית מבוססת זכויות שמטרתו למנף כוחות קהילתיים לשינוי ברמת הפרט, הקהילה והמדיניות כפי שנבחרו על ידי הקהילה. מטרת הפרויקט הינו מיצוי זכויות והנגשתן לקהילות מודרות שאינן דורשות או ממצות את זכויותיהן. הסטודנטים פעילים בחמש קהילות ברחבי הנגב, בניהן הקהילה האתיופית וקהילת בני המנשה בשדרות וצעירים בקהילה הבדואית.

מוזמנים לשלוח לנו מייל לכתובת clmezach@mail.sapir.ac.il
או ליצור איתנו קשר בעמוד הפסייבוק שלנו מרכז זכויות חברתיות- מז"ח

מרכז ההכשרה מבוסס על עקרון ההשתתפות, המנסה לשלב עוד אנשים וקהילות ולהפכם לבעלי מודעות רחבה יותר ליכולתם לפעול ולשנות את חייהם, תוך עבודה משותפת והתארגנות לקידום זכויותיהם. מטרתו של מרכז ההכשרה היא להכשיר "שגרירי זכויות" מתוך הקהילות במטרה לפעול ברשות עצמם ולקדם את זכויותיהם. ההכשרה כוללת הנגשה של ידע במיצוי זכויות בנושאים שונים ומקנה למתנדבים ולסטודנטים כלים לעשייה חברתית וסיוע במיצוי זכויות. כמו כן, מרכז ההכשרה מעניק כלים להתארגנות קהילתית ושינוי מדיניות כגון בניית לובי, קואליציות, עבודה מול אמצעי התקשורת וכיוצא בכך. במסגרת מרכז ההכשרה קוימו קורסי הכשרה לסטודנטים, מתנדבים ופעילים בנגב, וכן לאנשי מקצוע.

קורסים והכשרות קודמים:

  • שבעה קורסים לתושבי שדרות אופקים ובאר שבע
  • הכשרות סטודנטים מהיחידה למעורבות חברתית
  • הכשרת עובדים סוציאליים: ברהט, אופקים, שדרות ובמועצה אזורית אל קסום
  • הכשרת מתנדבים למיצוי זכויות ברהט, נתיבות וקריית גת
  • הכשרת פעילים בכסייפה ונתיבות
עמית כיתאין

עמית כיתאין

  • מנהל מרכזי זכויות

ענת אברמסקי

  • מנהלת תחום משפטי

רחל דסטה

  • עובדת קהילתית במז"ח ברהט

שעות קבלה

שדרות - קבלת קהל

יום א', 09:00 - 12:00
יום ד', 16:00 - 18:00.
השירות כרוך בהרשמה מראש. כתובת: רחוב הרצל 55.
טל.: 08-6539067 | 0539881192

אופקים - קבלת קהל

יום ד', 09:00 - 12:00
השירות כרוך בהרשמה מראש. כתובת: רחוב הרצל 5 (מרכז הזדמנות, ליד מי שבע).
טל.: 08-9928429 | 053-9881190

רהט

תפתח בהמשך

באר שבע - קבלת קהל

יום ג', 18:00 - 20:00
השירות ניתן על ידי קליניקה לביטחון סוציאלי. כתובת : רחוב חתם 3 (בית סמואל)

מוזמנים לשלוח לנו מייל לכתובת clmezach@mail.sapir.ac.il
או ליצור איתנו קשר בעמוד הפסייבוק שלנו מרכז זכויות חברתיות- מז"ח