המרכז לקידום ההוראה והלמידה
טלפון: 077-9802687
דוא"ל מחלקתי: tqu@sapir.ac.il
ההוראה והמחקר הם לבו הפועם של כל מוסד אקדמי. הם שלובים זה בזה ומזינים זה את זה. זוהי התפישה הניצבת בבסיס הקיום והפעילות של המרכז לקידום ההוראה והלמידה במכללה האקדמית ספיר. היחידה פועלת לפיכך במגוון דרכים לעידוד ולטיפוח של ההוראה והמחקר במכללה, אם באמצעות קיומם של ימי עיון, סדנאות והשתלמויות לסגל ההוראה בתחומי ההוראה והמחקר, אם באמצעות סיוע וליווי פרטני למרצים, אם באמצעות פיתוח של שיטות הוראה ודרכי הוראה חדשות.
היחידה כפופה למשנה לנשיא המכללה, לצדה פועלת ועדת היגוי ופועלת בשיתוף עם אגודת הסטודנטים באמצעות מועצת הנציגים המחלקתיים וקשר שוטף עם האחראית על מדור אקדמיה באגודה. כמו כן היחידה חברה בפורום הארצי של מרכזי ההוראה של המוסדות להשכלה גבוהה ומשתתפת באופן פעיל במפגשים, בימי העיון ובפעילות המקצועית השוטפת של הפורום.
היחידה אחראית על שלושה תחומים מרכזיים: הערכת הוראה; קידום הוראה; פיתוח והטמעה של שיטות הוראה חדשות. בתחום הערכת ההוראה אחראית היחידה על משובי ההוראה המועברים מדי סמסטר במכללה, על ניתוח התוצאות של משובי ההוראה ועל פרסום שמות המרצים והמתרגלים המצטיינים. בתחום קידום ההוראה מקיימת היחידה ימי מוכוונות למרצים ולמתרגלים חדשים, יוזמת ומעבירה מגוון של סדנאות בתחומים של שיפור מיומנויות ההוראה והמחקר ומסייעת בבניה של מערך ליווי פרטני למרצים הזקוקים לסיוע מיוחד בתחומי ההוראה. בתחום של פיתוח והטמעה של שיטות הוראה חדשות, היחידה לקידום ההוראה הקימה את הפורום לחדשנות ויצירתיות בהוראה, ומקדמת שילובן של טכנולוגיות הוראה מגוונות בקורסים השונים.
המחזור הרביעי של למידת העמיתים יצא לדרך בראשית שנת הלימודים הנוכחית, בהנחייתה של אפרת ליברמן. עד כה השתתפו בלמידת העמיתים מעל 60 מרצים מכל המחלקות האקדמיות, ביניהם רוב ראשי המחלקות. בהמשך מתוכנן להתחיל פרויקט למידת עמיתים למתרגלים הפרונטליים וכן פרויקט למידת עמיתים במחלקה לאנגלית.
יום מוכוונות למרצים חדשים - תש"ף
רגע לפני פתיחת סמסטר א', נפגשו כ-50 מרצות ומרצים, מתרגלות ומתרגלים חדשים ביום מוכוונות שקיימנו ביחידה לקידום ההוראה והלמידה כמידי שנה. יום המוכוונות ריכז את המידע הנחוץ למרצים ומתרגלים חדשים על מנת להקל על הקליטה וההשתלבות שלהם בהוראה ובמחקר. האירוע התקיים בגלריית הספרייה, וזו היתה הזדמנות להכיר את הקולגות וחלק מהסגל האקדמי והמנהלי. את יום המוכוונות פתחה תמי רזי, ראש היחידה לקידום ההוראה והלמידה ובהמשך הציגו את עצמם ואת תחומי האחריות שלהם חלק מבעלי התפקידים במכללה, כגון תמר לוין- מנהלת משאבי אנוש, שמואל עטיה- מנהל מחלקת הבית, תמר ביטון- רכזת הנגישות במשרד הדיקן ורכזת היחידה לקידום ההוראה והלמידה, ואנשי מפתח נוספים במכללה. ביום זה גם התקיימה סדנה של טכנולוגיות מידע שהעביר שלום דדון בנושא גישה למידע האישי ולמערכות הלי-מוד. הסגל האקדמי החדש נהנה מיום מגוון ועשיר בתוכן, ואנו מקוות שגם הפיק את מירב התועלת להשתלבות מהירה והנאה מעבודת ההוראה והמחקר במכללת ספיר.
הפורום לחדשנות ויצירתיות בהוראה החל את שנת פעילותו השנייה בשני מפגשים שנערכו בסמסטר הראשון. לאחר מפגש פתיחה, שבו החליטו חברי הפורום כי השנה במרכז פעילות הפורום תעמוד הלמידה המשותפת של סוגיות הקשורות בהוראה ובלמידה חדשנית ויצירתית, התקיים מפגש באקס לאב, שבו נכחו למעלה משלושים מרצים. במפגש הוצגו שתי הרצאות המייצגות גישות שונות ואולי אף מנוגדות לסוגיות אלה: הרצאתה של ד"ר האמה אבו-קישק מהמחלקה לתקשורת, שתיארה את כלי ההוראה החדשניים והטכנולוגיים, שאותם היא משלבת בהוראה והרצאתו של ד"ר עדו נבו מהמחלקה למנהל ומדיניות ציבורית, ששיתף בתובנותיו לגבי תפקיד ואחריות המרצים והעלה תהיות בנוגע לעצם השימוש בטכנולוגיות למיניהן ככלי להוראה ולמידה משמעותיות. במסגרת פעילות הפורום התקיים גם סיור לימודי במכון מנדל ובמרכז שלם בירושלים, שאותו יזמו וארגנו ד"ר אריק שגב וד"ר נטע שר-הדר.