הנדסאי ביוטכנולוגיה בהתמחות טכנולוגיות מזון
מידע טכני על לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה בהתמחות טכנולוגיות מזון
המגמה להנדסת ביוטכנולוגיה בהתמחות טכנולוגית מזון במכללה הטכנולוגית ספיר, שמה לה דגש להכשיר הנדסאי ביוטכנולוגיה איכותיים ומקצועיים בתחום תעשיית המזון.
עובדי מחקר ופיתוח, ראשי צוותים, מנהלי מעבדות, מובילי פרויקטים, אחראי אבטחת איכות ועוד. בוגרות ובוגרי המסלול ישתלבו במגוון רחב של תפקידים בענף התעסוקה, ויהיו בעלי יכולת וכלים ליישום טכנולוגי ותעשייתי בתחום המזון, הכימיה, הביוכימיה והביולוגיה.
הלימודים במגמה שמים דגש רב על פיתוח היכולת של הסטודנטים במגמה לאדפטציה, הנובעת משינויים תכופים המאפיינים את התחום ובפיתוח יכולות למידה והטמעה למול אתגרי הידע והחדשנות המאפיינים את הדינמיות בענף זה.
מסלול לימודים ייחודי זה מאפשר לבוגרות ובוגרי המגמה להשתלב בהצלחה במגוון רחב של תפקידים בתעשיית המזון כגון: במפעלי מזון, במוסדות מחקר ופיתוח, במעבדות בתחומי מדעי החיים, במכוני תקינה ובקרת איכות ובמוסדות הקשורים לפיקוח על תעשיית המזון.
תעשיית המזון העולמית עוברת בימים אלה מהפכה של ממש בתחום הפודטק (Food Tech), הכוללת פיתוח ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות, פיצוח מקורות מזון חליפיים (למשל תחליפי חלבון ושומן צמחיים ובשר מתורבת), יצור מרכיבים אלטרנטיביים באמצעות מיקרואורגניזמים, מזונות פונקציונאליים, תזונה מותאמת אישית ומציאת פתרונות חדשניים וברי קיימא לחיים בעולם המודרני.
תחום הפודטק חווה בעשור האחרון פריחה משמעותית בארץ, כאשר חברות ישראליות רבות פורצות בשוק הגלובלי ומציגות פיתוחים חדשניים. בארץ גם פועלים לא מעט מכוני מחקר ופיתוח בתחום, שמהם מגיעים המוצרים של מחר.
בין בעלי התפקידים בענף דינמי וצומח זה, נכללים הנדסאי ביוטכנולוגיה בהתמחות טכנולוגיות מזון - מומחים, השותפים לכל תהליך הפיתוח והייצור ואחראיים, בין היתר, על תכנון מוצרים חדשים, משלב איתור חומרי גלם ועד לשלב העיצוב, האריזה וההובלה למדף, תוך פיקוח על איכות לאורך כל התהליך. כל זאת במטרה לאפשר מזון ומשקאות בטוחים, זמינים, מזינים ואיכותיים.
הנדסאי ביוטכנולוגיה בהתמחות מזון אחראים על מיכון משוכלל, מאתרים תקלות, מבצעים בדיקת איכות על תהליכים, מפקחים על תנאי ייצור ומנהלים צוותי עובדים שמפתחים מוצרים חדשים ומשכללים מוצרים קיימים.
דוגמאות לתפקידים בתחום
- תכנון ופיתוח מוצרי מזון
- תכנון פסי ייצור, הכולל תכנון תזרימי של המכונות ושל כל התהליכים התעשייתיים של ייצור המזון.
- תכנון ויישום של הליכי בטיחות המזון ושימורו. יש צורך להבטיח כי המזון בטוח לאכילה, נקי מזיהומים ואינו חשוף להתפתחות בקטריות ולגורמי מחלות שונים.
- בקרת איכות על כל תהליך ייצור המזון, כולל ISO9000.
- תכנון אריזות המזון (לא מהבחינה העיצובית-גרפית, אלא בהיבט של שמירה על טריות המזון).
- שמירה על בריאות הציבור בכל הנוגע לפיקוח על המזון.
בנוסף לכך, בוגרות ובוגרי מגמת הנדסאי ביוטכנולוגיה, יוכלו להשתלב בעבודה בתעשיות אחרות, כמו תעשיית הקוסמטיקה, התעשייה הכימית ותעשיית התרופות.
המרכז הטכנולוגי להנדסאים ספיר, הינו מוסד הלימודים היחיד בדרום, שמכשיר הנדסאי ביוטכנולוגיה בהתמחות טכנולוגיות מזון.
כחלק מתכנית הלימודים, אנו דואגים לצייד את הסטודנטיות והסטודנטים שלנו במיטב הידע התיאורטי והכלים החדשניים בתחום טכנולוגיות המזון.
החל משנה ב', הסטודנטים משולבים בתעשיות מזון השונים כחלק מהתמחות בתעשייה.
הלימודים במגמה שמים דגש רב על פיתוח יכולות למידה והטמעה למול אתגרי הידע, השינויים התכופים והחדשנות, המאפיינים ענף זה.
הלימודים כוללים תרגול במעבדות מתקדמות, המצוידות במיטב הטכנולוגיה הרלוונטית לתחום.
בכיתות ובמעבדות מרצות ומרצים בעלי ניסיון עשיר וממובילי התעשייה בישראל.
למגמה שיתופי פעולה נרחבים בתעשייה, הכוללים סיורים לימודים בשטח.
טכנולוג המזון נדרש ללמוד תחומים שונים הנוגעים לתעשיית המזון, בהם כימיה, ביולוגיה, ביוכימיה, גנטיקה ומיקרוביולוגיה. תחומים אלו באים בסופו של דבר לידי ביטוי בשטח בתעשיית המזון, והם משפיעים על כל תהליך הייצור ועל מאפייניו של המזון היוצא מהמפעל ועד הגעתו ללקוח הסופי.
תכניות הלימודים בלימודים לתעודת הנדסאי ביוטכנולוגיה - טכנולוגיות מזון משתנות ודינמיות כוללות קורסי יסוד בעולם הכימיה והביולוגיה והמזון ועוד קורסים התומכים מעולם הטכנולוגיה.
קורסי חובה
1660 שעות
- כימיה כללית
- כימיה אורגנית
- ביוכימיה
- מיקרוביולוגיה
- מתמטיקה
- סטטיסטיקה
- אנגלית
- מבוא לביולוגיה / ביולוגיה של התא
- ביולוגיה מולקולרית
- כימיה מכשירית
- הנדסה כימית
- הנדסה ביוטכנולוגית
- חדשנות בביוטכנולוגיה
- סיורים והרצאות אורח
- שיטות הפרדה
- בטיחות
- כתיבה מדעית
- אבטחת איכות
- פרויקט גמר
קורסי התמחות
יש לבחור 340 שעות מקורסים אלה
- תברואת מזון ותזונה ומטבוליזם
- טוקסוקולוגיה
- תכונות פיסיקליות,רגולציה ומבחני חישה של מזון
- טכנולוגיה וביוטכנולוגיה של המזון
- מעבדה בטכנולוגיה וביוטכנולוגיה של מזון
- מעבדה באנאליזת מזון
- סיורים בתעשיה
- פודטק
- טכנולוגיה של חלב ומוצרים חלבוניים
- תקני מזון ישראלים ובינלאומיים
* קורסים אלה יכולים להשתנות עפ"י צורך השוק והתקדמות המחקר המדעי בתחום.
פרויקט מעשי בתחום ההתמחות במזון
בשיתוף פעולה עם מפעלי מזון, מעבדות מזון וחברות בתחום, ככל שידרש.
אחת מן האפשרויות הבאות:
- ציון עובר (55 ומעלה) בבחינות הבגרות במקצועות הבאים:
- מתמטיקה - ברמה של 3 יחידות לפחות. יתקבל גם ציון סופי 50 ברמה של 4 או 5 יחידות בגרות.
- אנגלית - ברמה של 3 יחידות לפחות. יתקבל גם ציון סופי 50 ברמה של 4 או 5 יחידות בגרות.
- מקצועות העברית (אחד מהבאים: חיבור, ספרות, לשון או הבעה) - ברמה של 2 יחידות בגרות לפחות.
- יתקבלוגם שני מקצועות ברמה של 1 יחידה כל אחד.
- תעודת בגרות מלאה.
- אישור ממוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג על קבלה ללימודי הנדסה.
- בוגר/בוגרת מכינה טכנולוגית להנדסאים ממוסד מוכר להשכלה טכנולוגית.
- אישור ממוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג על עמידה בכל הדרישות הלימודיות במכינה ייעודית להנדסה.
- אישור על סיום לימודים ועמידה בדרישות מכינה ללימודים לתואר אקדמי באוניברסיטה או במכללה אקדמית למעט מכינה ייעודית ללימודים בתחום החינוך הגופני, מוסיקה, אומנות וכדומה, או מכינה 30+ (*) או מכינה אקדמית לעולים, המוכרות על ידי המועצה להשכלה גבוהה, והמהווה אישור קבלה ללימודים גבוהים באותו מוסד.
זאת בכפוף לתנאים הבאים:
- באישור יצויין שהסטודנט עמד בכל דרישות המכינה.
- המקצועות שנלמדו במכינה היו בין היתר מתמטיקה, אנגלית, הבעה בעברית (**).
- ניתן ציון של 55 לפחות במקצועות שלעיל.
(*) לאישור על סיום מכינה 30+ יידרש לצרף אישור על סיום 12 שנות לימוד ממוסד חינוכי בארץ או אישור ממשרד החינוך על השכלה שוות ערך ל-12 שנות לימוד.
(**) במקרים בהם נלמד מקצוע אוריינות אקדמית ולא הבעה בעברית יידרש לצרף תוכנית לימודים לבדיקת מה"ט.
- מועמד שיתחיל את הלימודים במכללה בגיל 35 ומעלה יהיה פטור מתנאי הקבלה ויידרש להציג אישור על 12 שנות לימוד ממוסד חינוכי מוכר בארץ כתנאי קבלה.
*ההנהלה רשאית לעדכן את תנאי הקבלה מעת לעת על פי שיקול דעתה.
ד"ר עואד אבו פריח
שרית אוזן
רועי בן הלוי
סבסטיאן גרינשטיין
גאולה דוידוב
ד"ר אודיה דמרי
שלי חזן
נעמי חרמוני
קסניה כצמן
סוניה רדא
ימים א' - ה' בין השעות
11:00 - 13:00
ימים א' - ה' בין השעות
09:00 - 11:00
14:00 - 15:00
טלפון תורן במהלך הסמסטר - 054-9755461
בימים א'- ה' בין השעות 16:00-18:00
בימי שישי בין השעות 08:30-12:00. ניתן גם לפנות לרכזת התורנות בבניין 2
לשיתופי פעולה בתעשייה
לפרטים נוספים וייעוץ
מרכז מידע ורישום - 6606* | 077-9802802
info@sapir.ac.il