הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) הודיעה לאחרונה על שינוי מדיניותה וכי תתחיל לפרסם נתונים על בסיס מוצא הכוללים דור שלישי, נתונים המודדים את אי השוויון בחברה הישראלית בין מזרחים לאשכנזים.

החלטה זו התקבלה בעקבות מאמרה של ד"ר סיגל נגר-רון, סוציולוגית, חברת הסגל הבכיר במחלקה ללימודים רב-תחומיים, חוקרת סוגיות של אי שוויון בישראל, "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שהתפרסם לפני שנה, ובעקבות התגייסותן של חברת הכנסת אמילי מואטי והאגודה לזכויות האזרח שפנו משפטית להלמ"ס.

במאמרה, נגר רון הראתה כיצד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תרמה ליצירת הקטגוריות "אשכנזים" / "מזרחים", כקטגוריות מדעיות, אובייקטיביות וניטרליות כביכול בעשורים הראשונים לאחר קום המדינה ולמחיקת הקטגוריות הללו ממדדי אי השוויון בעשורים האחרונים. עד עכשיו, הלמ"ס מדדה מוצא רק עבור מי שנולד בחו"ל או שאביו נולד בחו"ל ומאחר וכ-50% מהאוכלוסייה היהודית הם כבר דור שלישי ורביעי אין לנו מידע עדכני על אי-השוויון בין מזרחים לאשכנזים.

ד"ר סיגל רון

ד"ר סיגל נגר-רון, סוציולוגית, חברת הסגל הבכיר במחלקה ללימודים רב-תחומיים, חוקרת סוגיות של אי שוויון בישראל: אני שמחה לבשר שמאבקי נשא פרי. לא עוד עיוורון אתני. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תאסוף ותנתח מידע על אי-השוויון בין מזרחים לאשכנזים ותפרסם אותו לציבור. בתחתית הפוסט קישור להודעת הסטטיסטיקאי הראשי. זהו שינוי מדיניות דרמטי. השיח  בעשורים האחרונים על מזרחים ואשכנזים התבסס על ספקולציות או משאלות לב. כעת יהיו בידינו נתונים אמפיריים עדכניים אודות אי-השוויון בין מזרחים לאשכנזים. אלו יוכלו לשמש בסיס למדיניות מתקנת".

חלק מתוך מגוון המאמרים בעיתונות שעלו בנושא, בעקבות שינוי המדיניות:

24.8.22 כלכליסט - המהפכה העדתית של הלמ"ס: תחל לפרסם את הפערים הכלכליים בין אשכנזים למזרחים

Ynet 26.8.22 - מזרחים דור שלישי? מעכשיו סופרים אתכם

28.8.22 הארץ - הודאה נדירה בטעות: למ"ס תבדוק פערים בין מזרחים לאשכנזים בדור השלישי

 

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

כנס קהילות אמנות
לאחרונה נערך כנס קהילות מורים לומדות במוזאון ארץ ישראל עבור כל מורי קהילות האמנויות במשרד החינוך, בחסות מכללת ספיר. הכנס התקיים לזכרה של מתי וייס ז"ל, שהיתה חלק מצוות ההקמה והפיתוח של  מפעל הקהילות לאמנויות בשש שנים האחרונות ונרצחה בשבת השחורה. לכנס הגיעו כ-250 מורים ומנחים מצפון ועד דרום, אחרי שנת עבודה קשה ומטלטלת במערכת החינוך. לצידן שמחנו לארח בכנס גם מורים משתי קהילות חלוצות ללימוד השפה העברית בחברה הערבית. ההתרגשות היתה רבה מעצם המפגש, החיבוק, והצורך העז לסכם יחד שנה כה מאתגרת שעברה על כולם. שרון שפלן, המפקחת לאמנות חזותית מטעם משרד החינוך האגף לאמנויות סיכמה: "היה כנס מעולה, א
פרויקט מגנה
שתי תושבות העוטף, שחוו על בשרן את הנורא מכל ב-7 באוקטובר, פיתחו מערכת ייחודית לניהול אירועי חירום • "לא ייתכן שלוקח שלושה ימים מלאים להבין מה קורה" • המיזם הוצג לצד עוד כ-30 פרויקטים בכנס "דמו דיי" של המכללה האקדמית ספיר על סיפורן האישי מה-7 באוקטובר של הסטודנטיות גוני קופרשטיין-אבני ממפלסים ורותם שחף, ממושב ניר משה ועד לפיתוח המיזם "מגנה" ועל עוד מיזמים חשובים, שפותחו במעבדות מרכז החדשנות והיזמות בספיר, תוכלו לקרוא בכתבתה של דניאלה גינזבורג, שפורסמה בישראל היום. לכתבה המלאה