ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה האקדמית ספיר, רשמה פטנט על פיתוח להדברה ביולוגית

גאווה למכללה האקדמית ספיר. פיתוח שנעשה במסגרת מחקרה של ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה זכה להירשם כפטנט להדברה ביולוגית.

ד"ר לילך לילי מונדקה
ד"ר לילך לילי מונדקה

נושא המחקר: זיהוי, אפיון ופיתוח של תבדידים של החיידק Bacillus thuringiensis לייצור תעשייתי של תכשירי הדברה חדשים ידידותיים לסביבה נגד מזיקי חקלאות ויער.

בעקבות התפתחות העולם לחקלאות ירוקה והאיסור ההולך וגדל לשימוש בחומרי הדברה כימיים, יש חשיבות רבה לפיתוח תכשירי הדברה מעולם החי שנחשבים כמדבירים ידידותיים לסביבה. המטרה המפורשת של התוכנית הייתה להגדיר מסלול שיאפשר קידום מחקר ופיתוח של טכנולוגיות וידע חקלאי שיהווה בסיס לפוטנציאל כלכלי בשוק המסחרי הישראלי והבינלאומי של תעשיות ישראליות. המחקר מומן בחלקו 67% ע"י משרד החקלאות ובחלקו 33% ע"י חברה מסחרית השותפה למחקר ושלוותה אותו (חברת ביודליה).

הפטנט הינו תוצר של מחקר משותף של חוקרים מאונ' בן גוריון, מכון וולקני, מכללת אחווה והמכללה האקדמית ספיר בהובלת פרופ' אריה זריצקי מאונ' בן גוריון. במהלך המחקר אותרו שני תבדידים של חיידקי בצילוס שאחד מהם הוכח גנטית במעבדות בספיר כחדש למדע. בחודש האחרון אף נחתם עם חברת ביודליה הסכם למסחור הפטנט.

הפטנט שנקרא על שמו של פרופ' יואל מרגלית ז"ל, הוא תוצר של מחקר ארוך שזכה למימון הקרן התחרותית "ניצן תיבת נח" מטעם המדען של משרד החקלאות. התוכנית היוקרתית עוסקת במימון פיתוח ידע, טכנולוגיות או מוצרים סופיים מהחי והצומח בעלי עניין לתעשייה האגרוטכנולוגית.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

חדש על המדף: עובר ושווא
עובר ושווא - הבטחות בחברת השוק שלנו - ספר חדש לד"ר אמית אביגור-אשל, מרצה במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית. כשהרפורמה להגברת התחרות בתחום הסלולר יושמה בשנת 2011, משרד התקשורת העלה את הקמפיין: "החופש לבחור, החופש לעבור". החיבור בין חופש בחירה צרכני לשוק מוצרים תחרותי מוכר לנו מאוד בישראל. הוא גם אחת ההבטחות הבולטות של חברת השוק שלנו. בשונה מהבטחות בין אדם לאדם, ההבטחות של חברת השוק הן ציבוריות, הן מציבות מעין כללי משחק ביחס לדרך שבה החברה והכלכלה פועלות, או אמורות לפעול.
פועלים לעתיד
לאחרונה התכנסו נציגי ונציגות המכללה האקדמית ספיר, ראשי רשויות, מנהיגי קהילות, מנהלות ומנהלים בכירים מתחומי התעסוקה הקהילה, החברה והפיתוח האזורי, נציגי תעשייה ומובילי יוזמות חברתיות - למפגש משמעותי במסגרת מיזם "פועלים לעתיד". המפגש היווה צומת דרכים חשוב בחיבור בין האקדמיה לשטח, בין חזון למעשה ובין הכוחות הפועלים לחיזוק העוטף. במהלך המפגש נחשפנו לאתגרי האזור מנקודות מבט מגוונות, החל מהרצאתו המרתקת של יגאל גורביץ', סמנכ"ל אסטרטגיה במנהלת תקומה, ועד לתובנות העמוקות שעלו מהשטח.