בשבוע שעבר התקיים אירוע פתיחת התערוכה "מיזוג אופקים" בגלריה של ביה"ס לאמנות בספיר.

את התערוכה  אצרה לאה אביר, בהשתתפות רונן זרצקי ויעל קיפר, אלי פטל, אילנה סלמה אורתר, פורום דו-קיום בנגב ובשיתוף פסטיבל סולידריות לזכויות אדם ופורום דו-קיום בנגב לשוויון אזרחי.

נקודת המוצא לתערוכה היא המבוא לספרו של פרופ' יוסי יונה, "מיזוג אופקים: מופעים של הפוליטי בשדה האמנות החזותית" (הוצאת פרדס, 2020). יונה מציע בו נקודת מבט שממנה אפשר ורצוי להתבונן בעשייה אמנותית - פרספקטיבה פוליטית המעודדת (ולא דווקא מתוך כוונת מכוון) את המתבוננים בעשייה האמנותית ואת אלה הנוטלים בה חלק פעיל, לצייר מציאות חברתית שוויונית ומכילה יותר מזאת שבתוכה הם מצויים.

מתוך עמדה זו, מארחת הגלריה אמנים ויוצרים, הפועלים בשדות שונים ושיצירתם מכוונת לאופקים אלה ונותנת ביטוי למאבקים מהותיים במציאות חיינו ולמורכבויות הקיימות בה. בהמשך לכך, התערוכה מייצרת זיקה בין הגלריה לאמנות לבין האופי החברתי-קהילתי של בית הספר לאמנות, חברה ותרבות, שרואה באמנות החזותית חלק ממכלול תרבותי ביקורתי חשוב, מנוף לדיון ועשייה אמנותית וחברתית משמעותית, ושיש בידיה את היכולת לקרוא תיגר על הסדר החברתי-פוליטי וזאת מתוך עמדה של "שוויון רדיקלי", השואפת להבטיח מקום לכולם.

בתערוכה יוצג הסרט "ביערות האלו" (ישראל, 2021), בבימויים של רונן זרצקי ויעל קיפר, מסע דוקומנטרי-עלילתי שעוסק בעבודות הדחק של קק"ל בשנות החמישים והשישים של המאה הקודמת ובנוטעי היערות האלה, שנותרו אלמונים.

עוד יוצגו שתי עבודות של אלי פטל מן השנים האחרונות: ציור שמן על בד בשם "בעלת הבית" (2023), ועבודה בשם "רגל עיר" שצולמה על שביל באחד מחופיו הצפוניים של הים התיכון: סלפי של רגלו של האמן על עיטור רצפה סכמתי של עיר מודרנית.

עבודה מרכזית נוספת בתערוכה היא "בית הכנסת אליהו הנביא, אלכסנדריה: עקבות" מיצב מיוחד לגלריה שיצרה האמנית אילנה סלמה אורתר. הוא מבוסס על בית הכנסת באלכסנדריה בו שימש סבה כראש הקהילה היהודית התוססת, שהייתה ואיננה עוד.

כמו כן, במסגרת שיתוף הפעולה עם פורום דו-קיום בנגב לשוויון אזרחי, התערוכה תכלול גם תצוגה מיוחדת מתוך פרויקט הצילום "יסורנה - מצלמות למען זכויות אדם". במסגרת הפרויקט, נשים מכפרים לא מוכרים מתעדות בצילום ובווידאו את מציאות חייהן ואת הפרות זכויות האדם בכפרים השונים, בליווי מקצועי ולמידה משותפת.

ב-12.6 בשעה 13:00 יתקיים אירוע ובו הקרנה מיוחדת של הסרט "ביערות הללו", מפגש עם היוצרים רונן זרצקי ויעל קיפר, וכן שיחה עם פרופ' יוסי יונה.
התערוכה תהיה פתוחה לקהל עד לתאריך 29.6.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

כנס קהילות אמנות
לאחרונה נערך כנס קהילות מורים לומדות במוזאון ארץ ישראל עבור כל מורי קהילות האמנויות במשרד החינוך, בחסות מכללת ספיר. הכנס התקיים לזכרה של מתי וייס ז"ל, שהיתה חלק מצוות ההקמה והפיתוח של  מפעל הקהילות לאמנויות בשש שנים האחרונות ונרצחה בשבת השחורה. לכנס הגיעו כ-250 מורים ומנחים מצפון ועד דרום, אחרי שנת עבודה קשה ומטלטלת במערכת החינוך. לצידן שמחנו לארח בכנס גם מורים משתי קהילות חלוצות ללימוד השפה העברית בחברה הערבית. ההתרגשות היתה רבה מעצם המפגש, החיבוק, והצורך העז לסכם יחד שנה כה מאתגרת שעברה על כולם. שרון שפלן, המפקחת לאמנות חזותית מטעם משרד החינוך האגף לאמנויות סיכמה: "היה כנס מעולה, א
פרויקט מגנה
שתי תושבות העוטף, שחוו על בשרן את הנורא מכל ב-7 באוקטובר, פיתחו מערכת ייחודית לניהול אירועי חירום • "לא ייתכן שלוקח שלושה ימים מלאים להבין מה קורה" • המיזם הוצג לצד עוד כ-30 פרויקטים בכנס "דמו דיי" של המכללה האקדמית ספיר על סיפורן האישי מה-7 באוקטובר של הסטודנטיות גוני קופרשטיין-אבני ממפלסים ורותם שחף, ממושב ניר משה ועד לפיתוח המיזם "מגנה" ועל עוד מיזמים חשובים, שפותחו במעבדות מרכז החדשנות והיזמות בספיר, תוכלו לקרוא בכתבתה של דניאלה גינזבורג, שפורסמה בישראל היום. לכתבה המלאה