"אנשים ישנים והמים גם כן"', סרטו של צוות ישראלי-מרוקאי בבימויה והנהגתה של רותם אלקיים, החמישי באסופת "זוכרים את מרקש", ישתתף בתחרות על מקום בשורט ליסט של האוסקר האמריקאי.

רותם אלקיים, ילידת ותושבת שדרות, ממשפחה מרוקאית בעצמה, עומדת לפני סיום לימודיה בביה"ס לאמנויות הקול והמסך; סרטה הוצג כחלק מקולאז' 'זוכרים את מרקש' בפסטיבל קולנוע דרום האחרון, קו-פרודוקציה של המכללה האקדמית ספיר, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי (ישראל) ומכון קונקט (מרוקו). חמישה סרטים תיעודיים על המלאח, הרובע היהודי במרקש, אשר יצרו סטודנטיות וסטודנטים לקולנוע במכללת ספיר יחד עם סטודנטיות וסטודנטים מרוקאים מאוניברסיטת מוחמד השישי בבן גריר ליד מרקש. הסרטים הם פרי הקורס הראשון בהיסטוריה לישראלים ומרוקאים על יהדות מרוקו אז והיום.

הסרט הוכרז כזוכה בפרס הסרט התיעודי הקצר הטוב ביותר בפסטיבל הסרטים היהודי בסן פרנסיסקו. הפרס בו זכה הסרט הוא Oscar-qualifying, תואר המקנה לו זכות להשתתף בתחרות המצומצמת והמאוד יוקרתית על מקום בשורט ליסט של האוסקר האמריקאי.

הסרט הקצר מספר על לחסן, קברן בבית קברות יהודי בלב מרקש, הוא מוסלמי שחי מילדותו עם יהודים במרוקו. עד יום מותו לחסן יפתח את בית הקברות ויכניס אליו יהודים ממרוקו ומכל העולם.

פרופ' סמי שלום שטרית, ראש בית הספר לאמנויות הקול והמסך: "זהו הישג עצום שממחיש את העוצמה של הקורס המשותף הראשון בהיסטוריה בין סטודנטים ישראלים לסטודנטים מרוקאים (ומכל מדינה ערבית בכלל). מעל עשרים סטודנטים מוכשרים ונבחרים בצוותים מעורבים למדו על יהדות מרוקו, התמקדו ביהדות מרקש, ולבסוף נסעו  למרוקו לשלושה שבועות של צילומים מרתקים. התוצאה היא קולאז׳ יפהפה של חמישה סרטים על המלאח במרקש על היבטיו השונים. רבים ורבות הובילו את הפרויקט בישראל ובמרוקו, בהם פרופ׳ פיליפ בלאיש שהיה המנטור האמנותי של הפרויקט,  גלי לוזון שהייתה על ההפקה וגיוס המשאבים, ממון גאלב בצד המרוקאי ועוד רבים וטובים שנתנו יד ובראשם מכללת ספיר, המשרד לשיתוף פעולה אזורי, משרד התרבות ומשרד החוץ וכמובן קרן גשר. כבוד גדול עבורי להיות היוזם של הרעיון יחד עם טאהא וזיו, ובכלל להיות פועל במפעל הגדול של הצלת הזיכרון היהודי במרוקו. בהצלחה לצוות הנפלא וברכות לכל המשתתפים בפרויקט, למשפחת ביה"ס לאמנויות הקול והמסך ולמכללת ספיר."

קרדיטים:
בימוי: רותם אלקיים, תחקיר וראיונות: מריים בוזיט, צילום: אלירן דמרי, עריכה: רותם אלקיים, אלכס נודלמן, הקלטה: ריטה סרחני, מוזיקה מקורית (פתיח וכותרות סיום): יונתן בר גיורא, כינור: אלעד לוי

מתוך הסרט אנשים ישנים והמים גם כן

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

כנס קהילות אמנות
לאחרונה נערך כנס קהילות מורים לומדות במוזאון ארץ ישראל עבור כל מורי קהילות האמנויות במשרד החינוך, בחסות מכללת ספיר. הכנס התקיים לזכרה של מתי וייס ז"ל, שהיתה חלק מצוות ההקמה והפיתוח של  מפעל הקהילות לאמנויות בשש שנים האחרונות ונרצחה בשבת השחורה. לכנס הגיעו כ-250 מורים ומנחים מצפון ועד דרום, אחרי שנת עבודה קשה ומטלטלת במערכת החינוך. לצידן שמחנו לארח בכנס גם מורים משתי קהילות חלוצות ללימוד השפה העברית בחברה הערבית. ההתרגשות היתה רבה מעצם המפגש, החיבוק, והצורך העז לסכם יחד שנה כה מאתגרת שעברה על כולם. שרון שפלן, המפקחת לאמנות חזותית מטעם משרד החינוך האגף לאמנויות סיכמה: "היה כנס מעולה, א
פרויקט מגנה
שתי תושבות העוטף, שחוו על בשרן את הנורא מכל ב-7 באוקטובר, פיתחו מערכת ייחודית לניהול אירועי חירום • "לא ייתכן שלוקח שלושה ימים מלאים להבין מה קורה" • המיזם הוצג לצד עוד כ-30 פרויקטים בכנס "דמו דיי" של המכללה האקדמית ספיר על סיפורן האישי מה-7 באוקטובר של הסטודנטיות גוני קופרשטיין-אבני ממפלסים ורותם שחף, ממושב ניר משה ועד לפיתוח המיזם "מגנה" ועל עוד מיזמים חשובים, שפותחו במעבדות מרכז החדשנות והיזמות בספיר, תוכלו לקרוא בכתבתה של דניאלה גינזבורג, שפורסמה בישראל היום. לכתבה המלאה