מהדורת הסתיו של פסטיבל קולנוע דרום התקיימה, לראשונה מאז 7 באוקטובר בשדרות, בסינמטק ובמוקדים נוספים ברחבי העיר.
במהלך חמשת ימי הפסטיבל נערכו 46 אירועים והקרנות - 15 מקבצים של קולנוע דרום חדש, 8 אירועי תעשייה ו-23 אירועים והקרנות של "בציר דרומי", "פוקוס קולנוע ומאבק" והמסגרת המרכזית של הפסטיבל: "קולנוע דרום: בגוף ראשון".

תחרות קולנוע דרום חדש

63 סרטי גמר חדשים מכל הז'אנרים: עלילתי, דוקומנטרי, אנימציה, פיילוטים טלוויזיוניים וסדרות רשת,הוקרנו מדי יום במהלך הפסטיבל והתחרו על פרסים ב-14 קטגוריות זכיה על סך כולל של 50,000 ₪.
חבר השופטים: ארי פולמן - יו"ר חבר השופטים, אביב בן שלוש, איילת מנחמי, ג'וי ריגר, לי דרור, תולי חן, תומה פיבארו, אנדרה בנדוצ'י אלווה, רועי ניצן, דניאלה נוביץ ואורון שמיר.

פרס הסרט העלילתי הטוב ביותר על סך 6,000 ש"ח הוענק לסרטים "ג'ונאם" של הבמאית שני כהן ו-"תשובה" של הבמאי אפק טסטה לאונר.
מנימוקי חבר השופטים על הסרט "ג'ונאם": "על עבודת בימוי בוגרת להפליא, עיצוב דמויות מלא, עגול וריגשי להפליא הן  בתסריט והן בבימוי והדרכת שחקנים. על תצוגת משחק אדירה של השחקנית הראשית. סרט לפנתיאון".
מנימוקי חבר השופטים על הסרט "תשובה": "על סרט פורץ דרך, פוצע נפש, עם תצוגת משחק נהדרת של שני השחקנים. על מבע אמנותי חזק ושימוש מושלם בשפה הקולנועית, על היותו סרט נדיר בנוף הסטודנטיאלי".

פרס הסרט התיעודי הטוב ביותר על סך 6,000 ₪ הוענק לסרט "חלק ממני" של הבמאי עמית גולדמן.
מנימוקי חבר השופטים: "על חשיפה אמיצה, מקורית, מלאת הומור במבע קולנועי מפתיע, עם גיבורת ראשית שובת לב וכנה להפליא".

פרס סרט האנימציה הטוב ביותר על סך 6,000 ש"ח הוענק לסרט "מאבק" של צמד הבמאים יואב אמיר ו-ויקה רחליס.
מנימוקי חבר השופטים: "על שפה אנימטיבית שמקרבת קהלים שונים לדמות מתקופה רחוקה. שפה שמצליחה להיות רלוונטית בהתלבטויותיה גם בהווה, ועל אנימציית אפקטים מרשימה ועיצוב קוהרנטי".

פרס הפיילוט הטלוויזיוני הטוב ביותר על סך 6,000 ש"ח הוענק לסרט "משתדלת" של הבמאית נעה אלישע.
מנימוקי חבר השופטים: "על היכולת לברוא בכתיבה הומוריסטית גיבורה רב גונית שמפליאה לשחק ולטרלל על המסך את כל גיבורי המשנה שלצידה".

פרס סדרת הרשת הטובה ביותר על סך 6,000 ש"ח הוענק לסרט "לא נעים" של היוצרת והבמאית נוי נעים והבמאי תום פלג.
מנימוקי חבר השופטים: "באווירת וודוויל נוצר אנסמבל דמויות משכנע, על גבול הגרוטסקי-קומי, בהובלתה של שחקנית-כותבת-במאית בעלת כישרון יוצר דופן".

פרס ההפקה על סך 3,000 ש"ח הוענק לסרט "תשובה" על עבודתו של אפק טסטה לאונר.
מנימוקי חבר השופטים: "על היכולת ליצור עולם קולנועי רב רבדים, לוקיישנים מגוונים ויפיפיים, שתרמו רבות ליצירת סרט פורץ דרך שמתקיים בעולם אוטונומי לחלוטין".

פרס העריכה על סך 3,000 ש"ח הוענק לסרט "עוד חמצן בבקשה" על עבודתה של שני ברט.
מנימוקי חבר השופטים: "על היחסים המיוחדים שבין שתי גיבורות הסרט שמגיעים למיצוי מצחיק להפליא, הודות למקצב עריכה מושלם".

פרס הצילום על סך 3,000 ש"ח הוענק לסרט "שיחות שלא נענו" על עבודתה של אלה דגן.
מנימוקי חבר השופטים: "על צילום אבסטרקטי שמלטף נופים אורבניים, התומך בוויס אובר ומוביל מסע אל סופו הטראגי אנו מעניקים את פרס הצילום לאלה דגן, שיחות שלא נענו".

פרס המוזיקה המקורית על סך 3,000 ש"ח הוענק ל-אליצור ורדי על עבודתה בסרט "הפסקת קפה".
מנימוקי חבר השופטים: "הפרס על המוזיקה המקורית מוענק לאליצור ורדי על המוזיקה בסרט ״הפסקת קפה״, בזכות יכולתו הייחודית לייצר פסקול שהוא דמות פעילה וחצופה בסרט. המוזיקה מדגישה את האבסורדיות והכיעור שבהפקות פרסומות המדוקדקות יתר על המידה, מבלי לנסות ללטש או להתחנף לעלילה. הבחירה להבליט את האי-דיוקים המוזיקליים יוצרת חוויה מחושבת של אי-נוחות ואבסורד, שהופכת את הפסקול לחלק בלתי נפרד מהמסר ומחברת את הצופה לעולם של הסרט באופן ישיר, חד ובוטה".

פרס עיצוב הפסקול על סך 3,000 ש"ח הוענק ל-ירין אבו חמד ומתן מרגולין על עבודתם בסרט "ג'ונאם".
מנימוקי חבר השופטים: "פס הקול בג'ונאם, מכניס אותנו כצופים לעולם הפנימי ולעולם החיצוני שעוטף את הדמויות ,ומתאר את הסביבה המנוכרת לגיבורת הסרט ,ניכר שעורכי הסאונד חשבו על כיצד פס הקול יהיה גורם קריטי בעריכה ובתיאור עולמם של הדמויות. מהבחינה הרגשית".

פרס השחקן/השחקנית הטוב/ה ביותר על סך 3,000 ש"ח הוענק ל-סאני שידלו על תפקידה בסרט "ג'ונאם".
מנימוקי חבר השופטים: "על תצוגת משחק מדויקת ומגוונת ויכולת פנומנלית להביע רגש שהופך את דמות הגיבורה בסרט לבלתי נשכחת. סרט שנחרט עמוק בלב ויישאר כזה לעוד שנים רבות".

פרס העיצוב האמנותי על סך 3,000 ש"ח הוענק ל-נעה גלוברמן על עבודתה בסרט "ג'ונאם".
מנימוקי חבר השופטים: "על עיצוב אמנותי מאופק ומדויק שמדגיש את האווירה בה גיבורת הסרט מצויה במשחק של ריחוק וקרבה. על רגע של חסר ואור בסצנת הלונה פארק, המעשיר את הרצף הלילי".

פרס התסריט על סך 3,000 ש"ח הוענק ל-אור אילן-כהן על עבודתו בסרט "דרך האמצע".
מנימוקי חבר השופטים: "על יכולת כתיבה מרשימה ביותר בדיאלוג שמתרחש בלוקיישן אחד, צר מידות. על היכולת ליצור אווירה ומתח באמצעות פאוזות ומבטים בלבד, על היכולת לתת משמעות מוקפדת לכל מילה ומילה ולתרגם את כל אלה בבימוי מדויק שמוציא משני השחקנים את המיטב".

ציון לשבח על עבודת צילום: "משחק הכיסאות" (ניצן גרינוולד נתן)
נימוקי השופטים: "המצלמה נוכחת בסטודיו התיאטרון ללא התערבות ועם הקשבה אמפתית לקולן ופניהן המרתקות של משתתפות הסדנא. על כך אנו מעניקים את פרס השבח לצילום לניצן גרינוולד נתן".

ציון לשבח על עבודת עריכה: "סיפור לפני השינה" (אסף שביט)
נימוקי השופטים: "בעזרת מעברי עריכה מרשימים בין זמנים וחללי צילום, מובילה העריכה קו סוראליסטי התומך בקו העלילתי".

ציון לשבח על עיצוב אמנותי: "מאבק" (יואב אמיר, ויקה רחליס)
נימוקי השופטים: "על בניית עולם משכנעת ועיצוב קוהרנטי ושלם המשחזר תקופה דמיונית תנכית על כל פריטי הלבוש, הארכיטקטורה וגם עיצוב הדמויות".

ציון לשבח בעיצוב פסקול: "רשימו" (דני זרניצקי)
נימוקי השופטים: "בסרט 'רשימו' לסאונד יש תפקיד של דמות נוספת. הוא משלים את העלילה ברמה רגשית, מקדים התרחשות על המסך ומוסיף שכבה דרמטית נוספת. הפסקול משרת את הסיפור בצורה אורגנית ומצליח לעורר את הדמיון של הצופים".

קולנוע דרום בגוף ראשון 2024

תחרות ניצוצות

חבר השופטים: משפחתה של השחקנית רות פרחי ז"ל.

הזוכים/ות: רעות חממי - "בגופה", יובל כחלון - "נשכחת בקלות", אלה דגן - "הסוד הזוהר בחושך".

פיצ'ינג סדרות טלוויזיה ורשת ע"ש מודי בר-און

חבר השופטים: דגנית אטיאס גיגי, תומר ברנד, יובל הורוביץ.

ניר גלנטי ממסלול טלוויזיה של ביה"ס לאמנויות הקול והמסך בספיר זכה במענק ייעוץ מ-Yes.
שמואל שכטר ממסלול טלוויזיה של ביה"ס לאמנויות הקול והמסך בספיר זכה במענק על סך 5000 ש''ח מקשת.
מעיין ניסני ממסלול משחק בביה"ס לאמנויות הקול והמסך זכתה ב-10 שעות ייעוץ מחטיבת הדיגיטל של כאן.

פיצ'ינג דוקו דרום

חבר השופטים: ענבל פטל, רוני אבולעפיה, זיו נווה, צבי לנדצמן.

פרס ראשון ע״ס 30 אלף ש״ח, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ותאגיד השידור לפרויקט "מי דואג לאיתי" | בימוי: בר מיסוצ'ניק | מוסד לימודים: מנשר לאמנות.
מנימוקי השופטים: "בתיעוד אינטימי ואמיץ מצליחה הבמאית לספר סיפור מרגש שעוסק בנושא שלא טופל מספיק, של התמודדות עם דיכאון ותוצאותיו של אוטיזם לא מאובחן. אח ואחות מרוחקים ומשפחה במשבר, יוצאים למסע של גילוי בעזרתה של המצלמה עד לסוף אופטימי שיש בו ריפוי ואיחוי".

פרס שני ע״ס 20 אלף ש״ח, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ותאגיד השידור לסרט "בשדה/Wildness" | בימוי: הלה פז | מוסד לימודים: סם שפיגל.
מנימוקי השופטים: "ביד בטוחה ובחזון קולנועי, מצליחה הבמאית לספר סיפור שהוא לכאורה קטן וטריוויאלי, אך נהפך תחת ידיה לפואמה קולנועית נוגעת. זהו סרט מתבונן שמצליח באמצעים מצומצמים להאיר זרקור על החלקים הפחות מסופרים של התקופה שאנו חיים בה".

ציון לשבח לסרט "מכתבים למולדת" | בימוי: אנה מושקין | מוסד לימודים: אוניברסיטת תל אביב.
מנימוקי השופטים: "בשפה קולנועית מסוגננת, עם בחירות בהירות ומדויקות הנשענות על חלופת מכתבים, מספרת הבמאית סיפור על הגירה, על מחיריה וכאביה, שמהדהדים לקונפליקטים שמעסיקים רבים בחברה הישראלית בימים אלו ממש".

פיצ'ינג מיזם "פאטה מורגנה"

חבר השופטים: דודו שליטא, יונתן השילוני, מור ישראלי.

"עד מתי?" (עידו מימון ועידן גלבוע)
מנימוקי השופטים: "היוצרים מנסים להתמודד עם מצב רגשי טראומטי קיצוני תוך שהם רותמים לשם כך את כל העולם הסובב. היוצרים מוכנים להתמודד עם אמצעים חדישים של ביטוי גרפי תוך זהירות מהסכנות הטמונות בכך".

"כשתמות" (דור קפלן)
מנימוקי השופטים: "היוצר מציע מבט אפל עטוף בהומור שחור על הקיום, אך מתוך כך בוקע ניצוץ של תקווה ובחירה בחיים. בעזרת סגנון אנימציה נאיבי ופשוט, העיסוק בחיים ובמוות מקבל פרשנות מיוחדת".

"בוא נפתור את זה אחת ולתמיד" (שליו בן שבת ומיכאל יעקב)
מנימוקי השופטים: "נקודת מבט ייחודית ונועזת על נושא מורכב ומאתגר. ביד בוטחת משרטטים היוצרים הזמנה למשחק הנותן ביטוי להשקפות שונות הרווחות בחברה, תוך שימוש בדימוי של משחק שחמט המהווה מאבק בין שני הצדדים".

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

תרבות ישראלית ושגרת חירום: לנרמל את הדחק
הספר "תרבות ישראלית ושגרת חירום: לנרמל את הדחק" - Israeli Culture and Emergency Routine: Normalizing Stress בעריכת ד"ר ורד וייס, עירית רונן וד"ר אבנר דינור, ראה אור בהוצאת לקסינגטון שבארה"ב. הספר הוא אסופת מאמרים ראשונה מסוגה, שנכתבה בידי חוקרים וחוקרות מהמכללה האקדמית ספיר בעבר ובהווה. מלבד העורכים, אפשר למצוא בו מאמרים מאת ד"ר מוטי גיגי, ד"ר חיים חי ביטון, פרופ' נורית גרץ, פרופ' עמרי הרצוג, ד"ר אילריה שטילר טימור וד"ר יעל שנקר. הספר מפנה זרקור למאפיינים, למגמות ולאפשרויות היצירה, המתקיימות בתרבות הנוצרת בחסות שגרת החירום הישראלית הקבועה.
סיור בטבולה
לאחרונה, 16 סטודנטיות וסטודנטים מוכשרים מהמחלקה למדעי המחשב במכללת ספיר, יחד עם צוות מוביל מהמכללה, השתתפו בסיור מרתק בחברת Taboola – ענקית טכנולוגיה שמתמחה בפרסונליזציה של תוכן דיגיטלי. מה היה לנו? סיור במשרדים - הזדמנות להרגיש את התרבות הארגונית מקרוב. הרצאות מרתקות: אלונה כהן, מגייסת TA ב-Taboola, שיתפה בטיפים פרקטיים איך לכתוב קורות חיים, שמבליטים אתכם, איך להתכונן לראיונות ומה הופך פרופיל לינקדאין למצוין. ניסים יוסף, ראש צוות תוכנה, פירט מה באמת חשוב בג'וניורים: פוטנציאל, תשוקה, ומוכנות להתמודד עם אתגרים. תובנות מרכזיות שהסטודנטים לקחו איתם: קורות חיים: לדייק, להתאים לכל משרה,