המרכז, שצפוי להיפתח בינואר 2025 במכללה האקדמית ספיר, יפעל כמוקד ידע לאומי לתמיכה בתהליכי עיצוב מדיניות ובתוכניות לקידום הקהילות הבדואיות תוך הנחלת קשר הדוק עם הקהילה.
פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל, שתעמוד בראש המרכז: "החברה הבדואית בנגב היא חלק בלתי נפרד מהמארג החברתי של מדינת ישראל, ובשנים האחרונות אנו עדים לאתגרים, אך גם להזדמנויות עצומות הטמונות בשיתופי פעולה ובחיזוק ההיכרות ההדדית".
מינוף הנכסים של החברה הבדואית דורש שילוב בין מדיניות מבוססת נתונים לבין יישום אפקטיבי בשטח. קובעי מדיניות נדרשים לקבל החלטות המשפיעות על היכולת לממש פוטנציאל זה, וגופי ביצוע, רשויות מקומיות וארגוני חברה אזרחית מופקדים על יישומן בשטח. כל הגופים הללו זקוקים לתשתיות ידע ומחקר, וכן למנגנונים אפקטיביים להערכה, מדידה ולדיאלוג משמעותי עם החברה הבדואית, שיאפשר זיהוי של נכסי הקהילה, הידע והיכולות לטובת פיתוח הנגב כולו.
במסגרת מכרז להקמת מרכז ידע לחקר החברה הבדואית בנגב 2024 של משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה, זכתה המכללה האקדמית ספיר בתקציב של כ-3 מיליון ₪ לטובת הקמת מרכז מדיניות וידע לחקר החברה הבדואית בנגב.
מרכז ייחודי זה יפעל כמוקד ידע לאומי לתמיכה בתהליכי עיצוב מדיניות ותוכניות התערבות בעבור הקהילות הבדואיות תוך הנחלת קשר הדוק עם הקהילה. ייחודו של המרכז בשיתופי פעולה צמודים עם קובעי מדיניות, שחקנים מרכזיים מהחברה האזרחית והקהילות עצמן, תוך התמקדות ביצירת תובנות יישומיות. המרכז יצור מאגרי מידע חדשים: מידע על תוכניות התערבות, שיאפשר זיהוי כפילויות והערכת אפקטיביות, מאגר החלטות סטטוטוריות ומאגר נתונים. לצד זאת, יפתח המרכז מתודולוגיות מחקר המותאמות למאפיינים הייחודים של החברה הבדואית.
המרכז צפוי להיפתח בעוד חודש, בינואר 2025, ויפעל בשיתוף פעולה של המכללה האקדמית ספיר עם המכללה למנהל, מכון גרטנר לחקר אפידמיולוגיה ומדיניות בריאות במרכז הרפואי שיבא, מכון ירושלים למחקרי מדיניות, ארגון "ינאביע", ארגון מעוז, ארגון אג'יק, מו"פ אלזהראוי והמעבדה לקיימות.
פרופ' נוזהה אלאסד אלהוזייל מהמכללה האקדמית ספיר, שחוקרת מזה שנים רבות את החברה הבדואית ותעמוד בראש המרכז, משתפת: "אני גאה ונרגשת לעמוד בראש יוזמה שמהווה במה לשיח, למחקר ולפיתוח פתרונות המבוססים על ידע מעמיק וחדשני עבור החברה הבדואית בישראל. החברה הבדואית בנגב היא חלק בלתי נפרד מהמארג החברתי של מדינת ישראל, ובשנים האחרונות אנו עדים לאתגרים, אך גם להזדמנויות עצומות הטמונות בשיתופי פעולה ובחיזוק ההיכרות ההדדית. המכון החדש יפעל מתוך מחויבות להקשיב, ללמוד ולשתף פעולה עם כל חלקי הקהילה – חוקרים, מנהיגים, צעירים ומבוגרים כאחד. המחקרים שנוביל במרכז יהוו זרז לשינוי מדיניות וקידום האינטרסים הלאומיים של ישראל תוך העמקת ההבנה ושילוב החברה הבדואית בכל תחומי החיים במדינה. אני מודה לפרופ' ניר קידר, נשיא המכללה האקדמית ספיר, על האמון שנתן בי להוביל את המרכז".
המכללה האקדמית ספיר היא המוסד האקדמי היחיד בחבל התקומה, ומקיימת קשרים הדוקים עם הקהילות הבדואיות, מהן מגיעים למעלה מ-10% מהסטודנטים. המכללה מצויה בתהליכי צמיחה משמעותיים, ובשנים הקרובות צפויה להכפיל את גודלה הפיזי ואת מספר הסטודנטים שלה, להתפתח לתחומי דעות חדשים, לקדם ולהטמיע מחקר יישומי בפעילות האקדמית ולחזק את האזוריות והקשרים עם הקהילות והרשויות. בכך, מהווה המכללה את מעמדה כעוגן חברתי, תרבותי וכלכלי בחבל התקומה ובנגב המערבי.