המכללה האקדמית ספיר ואל"י - האגודה להגנת הילד, קיימו יום עיון שנתי בנושא: "בין טראומה לאומית לטראומה התפתחותית - נקודת מבט טיפולית".
יום העיון נועד לשתף את הניסיון הרב של מטפלי אל"י - האגודה להגנת הילד וסגל בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר עם הסטודנטים והסטודנטיות לתואר שני במסלול התערבויות עם ילדים ובני נוער וכן לשתף במיומנויות מקצועיות.
ערן צימרין, נשיא אל"י - האגודה להגנת הילד: "אל"י - האגודה להגנת הילד רואה בכל הזדמנות למפגש ויום עיון עם סטודנטים וסטודנטיות אפשרות לשתף ידע בעל ערך רב בתחומי טיפול בילדים ובטראומות של ילדים. במהלך יום העיון שיתפנו כלים פרקטיים המבוססים על ניסיון שטח עשיר וכן הרצאות וסדנאות בהם הצגנו מקרים מהשדה הטיפולי.
ד"ר מירב ידוב, ראשת התוכנית לתואר שני במסלול התערבויות עם ילדים ובני נוער בביה"ס לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר: "אנו מודים על ההזדמנות למפגש מעשיר ומלמד עם אל"י - האגודה להגנת הילד יחד איתנו בבית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר. זו היתתה הזדמנות ייחודית לשיתוף בידע מקצועי ובהתערבויות טיפוליות על ידי אנשי מקצוע בעלי ניסיון רב בתחום העבודה עם ילדים ובני נוער. יום עיון כזה מאפשר ליחסי הגומלין להתממש בין הלמידה באקדמיה והלמידה בשדה המעשי".
אל"י - האגודה להגנת הילד, הארגון היחיד בישראל המטפל בכל היבטיה של תופעת ההתעללות בילדים, נפגעי אלימות פיזית, נפשית מינית והזנחה קיימה יום עיון שנתי בשיתוף עם המכללה האקדמית ספיר, שעסק בממשק שבין טראומה לאומית לטראומה התפתחותית, תוך התמקדות בהיבטים טיפוליים מגוונים.
הכנס יצר הזדמנות לשתף את הניסיון העשיר של מומחי אל"י ומרצות מהמסלול לתואר שני בהתערבויות עם ילדים ובני נוער במכללה האקדמית ספיר, והביא לשיח מקצועי סביב ההתמודדות עם פגיעות וטראומות בקרב ילדים ונוער בישראל.
בכנס לקחו חלק מומחים לטיפול בטראומות וכן עובדות סוציאליות, ביניהן ד"ר לאה שלף - דיקנית ביה"ס לעו"ס המכללה האקדמית ספיר, אריאלה ריקס - עו"ס היחידה לנוירולוגיה של הילד, המרכז הרפואי שיבא, דנה ארבל - עו"ס פסיכותרפיסטית, מדריכה ומנהלת מרכז טיפול אזורי של אל"י, ד"ר מיכל גטניו-קאלוש, עו"ס, מטפלת וחוקרת טראומה וויסות רגשי, מרצה בביה"ס לעו"ס, המכללה האקדמית ספיר ונעמה ארליך, פסיכולוגית חינוכית מומחית, מטפלת במרכז חוסן, מרצה בביה"ס לעו"ס, המכללה האקדמית ספיר.
רותי מאירי - עו"ס קלינית, מטפלת פסיכוטראומה, מנהלת מחלקת הכשרה באל"י וממארגני יום העיון מסרה כי: "טראומה לאומית יכולה להוות טריגר ולעורר טראומות מוקדמות כמו טראומה של פגיעה מינית" לכן, על המטפלים בתחום להכיר את מורכבות ההתמודדות והסימפטומים של הטראומה ולחבר בין ההיסטוריה של המטופל לחוויות בהווה. כל טיפול כזה ירגיש כמו 'חפירה ארכיאולוגית' בהיסטוריה של המטופל, בין אם קצרה או ארוכת שנים אך חשוב שהמטפל ידע לחבר בין אירועי דחק שעבר המטופל ועל פיהם נבנתה אישיותו, ליכולת התמודדות עם חוויות דחק חדשות. אלה בדיוק הנושאים שהעלנו במסגרת יום העיון, כי חשוב מאוד להדגיש את החשיבות בהקפת המטופלים בחוסן נפשי כדי שתהיה תקווה לצמיחה מכל משבר או טראומה לאומית.
מנתוני אל"י - האגודה להגנת הילד, שנאספו במהלך השנה האחרונה, נמצאו עדויות לכך שהטראומה הלאומית שפקדה אותנו ב-7.10, הפכה לטריגר בקרב מטופלים ובמסגרת זו טיפלו במטופלים, שעברו פגיעה מינית בילדותם אך חווים סימפטומים שהתעוררו מחדש כתוצאה מאירועי 7/10 ומלחמת חרבות ברזל. המצב דומה גם אצל ניצולי שואה".
ערן צימרין, נשיא אל"י – האגודה להגנת הילד, מסר: "אנו פועלים ללא לאות לטפל באלפי הילדים שנפגעו, הן באופן ישיר מאלימות ופגיעות מיניות, והן באופן עקיף מהשלכות מלחמת חרבות ברזל. ועלינו, כחברה, להבטיח שכל ילד וילדה יקבלו את המענה הטיפולי המתאים ולהן ומצד שני, לפעול לתכניות שיקום וחוסן ארוכות טווח. צימרין מוסיף כי אי סיום מצב הלחימה, האובדנים, המתח המתמיד וחוסר הודאות, מקשים על המטופלים ולכן חוויות הטראומות מהעבר מתעוררות ואלו בדיוק הנושאים שעלו ושותפו במסגרת יום העיון במכללה האקדמית ספיר".
ד"ר מירב ידוב, ראשת התוכנית לתואר שני בביה"ס לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר: "המכללה האקדמית ספיר נמצאת לאורך שנים תחת איום ביטחוני. לאור האירועים הטראומתיים שפקדו את האזור בו ממוקמת המכללה, ניכר צורך רב בהתערבויות טיפוליות ובמענים מותאמים עבור אוכלוסיית ילדים ובני נוער המתגוררים באיזור. הסטודנטים לתואר שני במסלול 'התערבויות עם ילדים ובני נוער' הינם אנשי מקצוע, בעלי ניסיון, העובדים בעיקר בדרום הארץ ובעוטף עזה. אנו רואים בסטודנטים ובסגל המכללה כשותפים מלאים לשיקום הדרום והעוטף ועל כן, אנו מחויבים להרחיב ולהעמיק את הידע האקדמי והיישומי בכל הקשור לעבודה עם ילדים, נוער ומשפחותיהם. במסגרת יום העיון, מטרתנו היא לעסוק בסוגיות העולות סביב המפגש שבין טראומה התפתחותית וטראומה לאומית ולדון לצד זאת במרכיבים של חוסן וצמיחה".
בימים אלה מסכמים באל"י – האגודה להגנת הילד את הפעילות לשנת 2024, ומהנתונים עולה כי כ-77% מהפניות לאל"י - האגודה להגנת הילד, הן כתוצאה מפגיעות מיניות, כאשר רק 17.6% מהילדים נפגעי הטראומה מדווחים בעצמם. נתון נוסף מצביע על עלייה בפניות של ילדים ונוער בעקבות מלחמת חרבות ברזל, מה שמדגיש את הצורך במענה טיפולי מותאם.