אירועים וסיורים - תקווה ישראלית

במכללה האקדמית "ספיר" מתקיימים אירועים וסיורים שונים
להכרות עם מגוון הקהילות בחברה הישראלית, בדגש על אזור הדרום.

בפברואר 23 יצאה לדרך תכנית שנייה של "מבט במפרשים" לקידום חיים משותפים בין סטודנטים ערבים ויהודים בקמפוס.

משך הפלגה 4 ימים, במהלכה לקחו חלק סטודנטים וסטודנטיות מכל חלקי החברה הישראלית על גווניה: יהודים וערבים דתיים וחילונים, נשים וגברים ועוד.
ההפלגה החלה בהרצליה והסתיימה בעכו, עיר רב תרבותית ומגוונת.

משתתפים מההפלגה הראשונה משתפים:
"המסע היה מרתק, מרגש, מעניין, מיוחד ומאתגר. צחקנו הרבה, לפעמים גם כאבנו יחד, וחווינו על בשרינו את המושג ״כולנו בסירה אחת" בצורה חזקה ונוכחת."

"דרך המורכבויות, השיח המשותף, הארוחות, ההקאות....(כן, גם זה היה), הסיפורים, המוזיקה והקשרים האישיים שנרקמו בסירה למדנו שלכל אחד יש סיפור, וחשוב רגע לעצור, להסתכל בעיניים, לראות את האחר ולהקשיב לו, כי שם הכול מתחיל."

"היה מופלא, ונוצרו חברויות חדשות וקשרים משמעותיים! מגוון כזה של אנשים על סירה אחת יחד, עורר תקווה והוכיח לנו את החובה המוטלת עלינו כפרטים בחברה להוביל שינוי של סובלנות, סבלנות וקבלת האחר."

המיזם יצא לפועל בשותפות של היחידה למעורבות חברתית במשרד הדיקן, מיזם תקווה ישראלית באקדמיה, היחידה לקידום הסטודנט הערבי, עמותת מבט ועמותת מפרשים יזמי הפרויקט.

מבט במפרשים 2.23
מבט במפרשים 2.23
מבט במפרשים 2.23
מבט במפרשים 2.23

03/10/21 - כנס למידה דיגיטלית בשיתוף היחידה לקידום ההוראה והלמידה

לפירוט מושבי הכנס

ב-7/7/21 התקיים סיור אנשי סגל מספיר בכפר ברא

סיור זה היווה סיכום של קורס ערבית מדוברת, שהועבר לסגל אקדמי ומנהלי מטעם התקווה הישראלית בספיר.

הסיור בכפר ברא שבשרון, היה יוזמה מבורכת של ד"ר כמאל, מרצה הקורס, שרצה להפגיש בין הסגל של ספיר לבין החברה והכפר בה הוא גר. בסיור נפגשנו עם זוהר ויסמן, מנהלת המתנ"ס, צוות בית הספר "מחבה" לתלמידי יסודי על הרצף האוטיסטי: איה פדילה עאסי מנהלת ביה״ס, פאתן ריאן מזכירת ביה״ס ואשתו של ד"ר ריאן, והמורות סוהא מתאמי והנאדי עאסי.אחרי בית הספר המיוחד והמושקע, המשכנו לפגישה מעניינת עם מחמוד עאסי - ראש המועצה, משם ביקרנו במסגד וסיימנו באירוח ביתי נדיב בביתם של פאתן, כמאל ובניהם.

לידיעה המלאה על הסיור

22/06/21 - סיור במוזיאון "על התפר"

המוזיאון יושב על קו התפר בין דתיים לאומיים לחרדיים ולערבים בירושלים, ומספר את הסיפור של רב תרבותיות.
הסיור התקיים בהשתתפות מנהלים מקרב הסגל המנהלי.

ב-23/2/21 התקיים כנס, בו השתתפו 95 סגל מנהלי ואקדמי

הכנס עסק בספרם של בני הזוג אלמוג "כל שקרי האקדמיה: מה התקלקל במודל האוניברסיטאי ומה יחליף אותו" (ידיעות ספרים, 2020). הכנס חשף את השיטה המצליחה, שהתקלקלה עם השנים, ואת תרבות השקר, ההכחשה והקיבעון שהשתלטה על המוסדות להשכלה גבוהה בעולם. לצד הביקורת הנוקבת הציעו תמר ועוז אלמוג חישוב מסלול מחדש ומעבר למודל רענן של מחקר והשכלה, שמותאם למאה ה־21. ההרצאה התמקדה בכשלי ההוראה האקדמית, שאינה מותאמת עוד לעידן החדש, ובמודל החליפי שבפתח.

ב-16/2/21 הוקרן הסרט אח שלי גיבור

צעירים ישראלים בעלי תסמונת דאון יוצאים עם אחיהם לטיול תרמילאים בצפון הודו. כל אחד מזוגות האחים נושא עימו מהבית קונפליקט לא פתור. המסע המאתגר מציף זיכרונות ילדות, חושף את הקשיים אבל גם את רגעי הקסם שמביא איתן אח מיוחד לתא המשפחתי.
אחרי הקרנת הסרט, התקיים שיח מעניין ומעורר מחשבה עם היוצר, יונתן ניר.

ב-14/2/21 התקיים מפגש ראשון בהכשרת סגל אקדמי במחלקה לאנגלית

את ההכשרה העבירה ד"ר רחלי יקר מהמרכז הבין תרבותי לירושלים

במפגש הכרנו את תפיסת הכשירות התרבותית באקדמיה, בעזרת סיפורי מקרה של המשתתפים עצמם, הוספנו לארגז הכלים של המרצה מיומנויות המסייעות לקיים הוראה אפקטיבית בכיתה מגוונת. קבלנו כלים לזיהוי פערים בתקשורת בין תרבותית עם הסטודנט וכיצד ניתן להתמודד איתם, הכרנו את מודל שבעת השלבים להעמקת הדיאלוג וכיצד מקיימים כיתה כשירה תרבותית מבלי לוותר על הרמה ועל הסטנדרטים האקדמיים. ביוני יתקיים המפגש השני של ההכשרה.

חברי תקווה ישראלית במכללת ספיר חותרים לקיים הכשרות עם מחלקות נוספות במכללה בהקדם. אנו קוראים לרמ"חים של המחלקות השונות להרים את הכפפה ולהקנות  למרצים  כלים לאפשר ולעודד רב תרבותיות בקמפוס, ולהתמודד בהצלחה עם אתגרי תתי האוכלוסיות השונות בכתה.

החברה החרדית בתקשורת ובמדיה

ב-27/1/21 התקיימה הרצאה מעשירה ומרתקת בנושא שילוב סטודנטים חרדים במכללת ספיר, ע"י מר נתנאל זליקוביץ: נתנאל חשף בפנינו את הרבגוניות והצרכים אל מול האתגרים המשתנים של החברה החרדית ביחס להשכלה גבוהה. נתנאל התייחס למגדרים השונים ולמסלולים השונים במכללה, על האתגרים הייחודיים בכל אחד מהם ועל אפשרויות הפתרון. הכרנו את השינויים שנוצרים בעקבות כניסת הדיגיטל למגזר, את אפשרויות הלמידה מרחוק והבעיות השונות, שנפתרות במודל לימודים כזה.

ציון חג הסיגד במכללת ספיר

במשך דורות חלמו יהודי אתיופיה על השיבה לירושלים כדי להתאחד מחדש עם שאר היהודים. חג הסיגד היה ליום של צום, בקשת מחילה על חטא, מקור להתחזקות במצוות, יום של גיבוש בקרב קהילת ביתא-ישראל, ומעל לכל תחינה בפני ה' שישיב את עמו – ביתא-ישראל – לירושלים, ביטוי לכיסופים לציון.
 
ביום ראשון 15.11.20 הוקרן הסרט "ליידי טיטי" ולאחריו התקיימה פגישה עם היוצרת אסתי עלמו וקסלר, שסיפרה על תהליך יצירת הסרט.
וורקו הוא בחור אתיופי בן 27 עני ושובניסט. הוא נכנס לחובות וכשבריוני העולם התחתון רודפים אחריו הוא מחליט לברוח לבית אימו ולהתחפש לאישה סקסית וחצופה בשם טיטי. דווקא אז הוא לומד להכיר את עצמו, מוצא אהבה ולומד על בשרו מה המשמעות של להיות אישה אתיופית בישראל.
 
ביום שני 16.11.20 התקיימו באופן מקוון:
סדנת ריקוד אתיופי מסורתי עם מנאלה טרונך מכפר איבים - עושר המחול האתני באתיופיה נובע ממגוון הקבוצות האתניות החיות בה, ולא מכמות הריקודים שיש לקבוצה זו או לאחרת. מאחר שאותו מחול הוא בעל שימושים שונים, ועשוי להתאים לאירועים שונים – שמחות, חתונות וחגיגות לאומיות - ניתן לשנות את מילות השירים המלווים את המחול בהתאם לאירוע, אבל המקצב ומבנה המחול על חומריו התנועתיים נותר זהה.
סדנת רוקמות מסורתית עם אלדד תרקה - ה"רוקמות" הן נשים יוצאות אתיופיה החיות בשדרות. הנשים יוצרות יחד אמנות מסורתית עם סיפור וטעם אישי, רקמה אתיופית מרהיבה ואותנטית בעבודת יד.
הוקרן הסרט "עלים אדומים", בבימוי של בזי גטה.
מסגניו יוצא למסע התפכחות שעובר בין בתיהם של ילדיו.  ולומד שהוא זן נכחד של התרבות והערכים האתיופים שהאמין בהם בכל מאודו ושחשב שהנחיל לילדיו. אולם המציאות האכזרית טופחת על פניו בעוצמה עזה. האכזבה ולאחריה הפיכחון הם קשים מנשוא. מסגניו, חמוש בכמה אמיתות חדשות על העולם. מנסה בדרכו לחיות בעולם הזה.

באירועים השתתפו כ-300 אנשי סגל המכללה ,סטודנטים ותושבי האזור.

פך השמן הטהור

בתאריך ה-15.12.20 התקיימה הרצאה ראשונה בסדרה ע"י נתן זליקוביץ, מנהל מיזם "מפגשים מחוץ לקופסה". ההרצאה לכבוד חנוכה הייתה על מרד המכבים, המהווה את הבסיס לאידיאולוגיה החרדית המתבדלת.
הציבור הוזמן להכיר את הנרטיב, הערכים והאמונות של המגזר החרדי, את מגוון הזרמים, מגמות השינוי, ואת היחס ל"השכלה" במבחן סיפור חנוכה, החילון באירופה במאות ה-18' וה-19' ועד ימינו אנו.
בשונה מסיפור על לוחמי חירות ומולדת המקובל בנרטיב הישראלי, סיפור חנוכה החרדי עוסק במאבק ההרואי של המכבים ב"תרבות יוון", התרבות ההלניסטית ששטפה את העולם וכמובן בתרבות הליברלית מערבית וערכיה כיום.

תערוכת "מעשה אנושי"

"מעשה אנושי" הינו פרויקט בו מלווים סטודנטים לאומנות אנשים המתמודדים עם לקות על הספקטרום הנפשי מ"גוונים" ומ"אנוש".
לסיום הפרויקט נערכת תערוכה מרשימה של תוצרי הפרויקט ברחבי הקמפוס עם חלוקת תעודות למשתתפים. השנה ,עקב משבר הקורונה, יצא קטלוג של תוצרי הפרויקט במקום תערוכה.

יצירת קולאז'
יצירה בפרויקט מעשה אנושי
אישה מהגב מציירת פרחים
קולאג'

הכרות עם האוכלוסייה הבדואית לגווניה
סיור באום בטין וברהט

בתאריך ה-20/02/2020 נפגשנו עם נשים משכילות מאום-בטין, אשר שיתפו באתגרי הכפר ובקושי המלווה סטודנטים, שמגיעים מהכפר למכללה. לאחר מכן הכרנו סטודנטים בדואיים מרהט המשתייכים לקהילת "תוצרת הארץ".

מזיגת תה מקנקן בדואי
מפגש והסברים באוהל בדואי
צוות משרד הדיקן בסיור באום בטין
תקרה מקושטת במבנה בסיור באום בטין
ביקור באוהל בדואי עם שלט של תוצרת הארץ
מפגש במתנ"ס ביישוב דואי
הסבר של מנהיג בדואי לעובדים בסיור
סיור בכפרים הבדואים

הכרות עם האוכלוסייה החרדית
סיור חנוכיות בבני ברק במסגרת סדרה חברתית

בתאריך ה-29/12/2019 יצאנו עם כ-80 סטודנטים לבני ברק, שם ערכנו היכרות עם אנשי המקום, שאירחו אותנו בלבביות ושיתפו בטקס הדלקת נרות חנוכה.

אישה חרדית בהסברים במהלך סיור
סיור חנוכיות בבני ברק
סיור בבתי חרדים
סטודנטים וסגל בסיור חנוכיות בבני ברק

הכרות עם האוכלוסייה  החרד"לית

תורה - אידאולוגיה - אקדמיה בתאריך ה-24/06/2018

סיור דתיים לאומיים
בסיור דתיים לאומיים
מרצה בסיור בבית כנסת
מרצה בסיור דתיים לאומיים וסגל מקשיבות לו

הכרות עם האוכלוסייה הבדואית
בדגש על נשות הקהילה המושכות בחוטים

בתאריך ה- 19/3/2018 התקיים סיור הכרות עם האוכלוסייה הבדואית. נפגשנו עם נשים עוצמתיות, המובילות את העמותה לקידום מעמד האישה הבדואית וביקרנו במיזם שלהן.

הכרות עם החברה האתיופית
תרבות ענפה לצד התמודדות עם אתגרי התקופה

בתאריך ה-11/02/2018 יצאנו להכיר את התרבות של יוצאי אתיופיה על ייחודיותה ואתגריה.

טקס הגשת קפה אתיופי מסורתי
סגל ספיר בבית בוף אתיופי מסורתי
הדרכה בבית בוץ מסורתי
מדף בוץ ובו כלים אתיופיים מסורתיים
סיור באתר ביתא ישראל
כלים אתיופים מסורתיים
פאנל בנושא השתלבות בני העדה האתיופית בישראל
משתתף בפאנל