חורף במעבדה לחדשנות ויזמות טכנולוגית של צעירות הדרום
כשיצאנו לדרך עם פיילוט המעבדה לחדשנות טכנולוגית וחברתית של צעירות המתמודדות עם מצבי סיכון בדרום, היה לנו ברור שאנחנו יוצאות לתהליך של יצירה שלא ברור כיצד יסתיים. אולם על אף הניסיון הרב של מרכז רותם בעשייה יחד ולמען נערות ונשים צעירות המתמודדות עם אתגרי חיים, לא דמיינו שצעירות המעבדה של מרכז רותם ישאפו גבוה כל כך, וינסחו אתגרים כה חשובים עבור נשים צעירות בישראל.
לפעמים תוך כדי עשייה בתוך תהליך אינטנסיבי, קשה להעריך מנקודת מבט חיצונית כיצד התהליך מתקדם, לכן אחד האירועים המעניינים הסמסטר היה כשאירחנו את נשות עמותת אריה יהודה, העוסקות בקידום נשים, להאקתון שמטרתו הייתה להעלות פתרונות יצירתיים לאתגרים של צוותי העבודה שלנו.
צוותי העבודה התמקדו במהלך הסמסטר במחקר ובחינה של ארבעה אתגרים לא פשוטים: מציאת פתרונות לגמילה מסמים ואלכוהול לאמהות חד-הוריות, מציאת פתרונות לנשים צעירות שמתחילות את חייהן עם חובות כספיים, קיצור התור למענה לפגיעה מינית והגברת תחושת המוגנות של צעירות בדואיות במרחב הציבורי.
ראשית, היה מעניין מאוד לראות את ההשפעה של עצם החשיפה של האתגרים בפני נשים בוגרות החיות בישראל, שכלל אינן מודעות לבעיות הייחודיות עמן מתמודדות נשים צעירות החיות בפריפריה הדרומית. האתגרים כל כך ריגשו ודיברו אל לבן - והן נרתמו מיד לחשיבה יצירתית בנוגע לפתרונות.
שנית, היה מרתק לשמוע את מגוון הפתרונות שהועלו. חלקם ישימים יותר וחלקם פחות, ולצעירות המעבדה שלנו נותרה הרבה עבודת מחקר לעשות אחרי ההאקתון - אבל זו הייתה תחושה מלכדת ומעצימה לראות כיצד נשים מרקעים שונים מאוד נרתמות לחשיבה משותפת למציאת פתרונות אוניברסליים למען נערות ונשים צעירות מקבוצות שוליות.
צוותי העבודה של מרכז רותם נמצאים כעת בשלב התכנון והפיתוח של הפתרון שנבחר בכל צוות. אנחנו עדיין לא חושפות מה הפתרונות, ומבינות שהדרך עוד ארוכה ומאתגרת - אבל אנחנו מאמינות בצעירות שלנו ולו רק בגלל המוטיבציה הגבוהה שהן מגלות מתוך ניסיון החיים האישי שלהן.
השבוע אחת מצעירות המעבדה, המתגוררת בכפר בדואי מוכר, שיתפה אותנו בחוויות שלה כשהיא חוזרת בשעת ערב הביתה מהלימודים, וצריכה להתמודד עם תחבורה ציבורית שאינה מגיעה קרוב לביתה, רחובות חשוכים, כלבים משוחררים שעלולים לתקוף אותה - ועם התגובות של משפחתה שמאוד דואגת לשלומה. העשייה שלה במעבדה איפשרה לה להבין שהיא לא בודדה בתחושות שלה - מכיוון שצעירות מרקעים שונים מרגישות חוסר ביטחון במרחב הציבורי. המחשבה על כך שהפתרון של המעבדה ייתן מענה לנשים רבות שמתקשות עם אתגרים דומים, ממלאת אותה אמונה בעצמה ותחושת מסוגלות כאזרחית יצרנית ותורמת בקהילה.
גם אנחנו מאמינות בצעירה זו ובכל הצעירות של המעבדה של מרכז רותם. אנחנו צועדות עמן יחד כדי לאפשר לעוד ועוד נשים צעירות להרגיש שייכות ובעלות מסוגלות לפעולה ושינוי.