המאמר "מה שרואים מכאן לא רואים משם: מבט משולי שוק העבודה" מאת ד"ר סיגל נגר-רון מהמכללה האקדמית ספיר נבחר כמאמר המצטיין של האגודה הסוציולוגית לשנת 2023

פרס המקום הראשון למאמר המצטיין של האגודה הסוציולוגית לשנת 2023 הוענק לד"ר סיגל נגר-רון, מרצה במחלקה לרב תחומי במכללה האקדמית ספיר, עבור מאמרה "מה שרואים מכאן לא רואים משם: מבט משולי שוק העבודה". המאמר מתמקד בחסמים המבניים לתרגום השכלה אקדמית לתעסוקה הולמת בשוק העבודה הדרומי.

ד"ר סיגל רון

בנימוקי הזכייה נכתב: המאמר הוגדר על ידי שופטי ושופטות ועדת הפרס כ"מאמר חדשני, יסודי ומרתק".. לב המאמר הוא תיאור סיזיפי של מאבק בלתי נלאה למוביליות השכלתית והשקעה בה, שאיננה מובנת מאליה עבור הקבוצה הנחקרת, נשים מזרחיות  דור שלישי בערי הפיתוח, לעומת התוצאות המאכזבות שלו. תרומתו באה לידי ביטוי בהתמקדות בקטגוריה מועלמת ובדרך כלל ״לא נספרת״ בסטטיסטיקות רשמיות, ובתיקון שנעשה לנרטיב דומיננטי במחקרים שנעשו בשנים האחרונות ועניינם התרחבות המעמד הבינוני המזרחי. על רקע ספרות סוציולוגית המעלה על נס צמצום פערים, המאמר מציע התבוננות ביקורתית ומפוכחת על תהליכי מקרו בחברה הישראלית. המאמר מעגן בנתונים מקוריים ובניתוח איכותני מאלף טענה ביקורתית חריפה על מנגנון שימור ההדרה הנחווית בהצטלבות בין אתנו־לאומיות, מגדר, מעמד ומרחב בישראל.

עוד הוסיפו: "אחת מהתרומות המקוריות למחקר של המאמר היא ההמשגה המגדירה את המאמץ המושקע ומהלך חיפוש העבודה של נשים משכילות כ"עבודה שקופה". המתודולוגיה היסודית המורכבת גם מעבודה כמותנית וגם מראיונות עומק מספקת מענה לא רק על איך אי שוויון זה בא לידי ביטוי, אלא גם 'למה'. המאמר נותן לכך תשובה מעמיקה הנקשרת לחסמים שאינם מאפשרים להתגבר על הפער בין מזרחים לאשכנזים אפילו בדור השלישי בשל העובדה שיחסי כח שעוצבו היסטורית, אתנית, מגדרית ומרחבית עדיין משפיעים בצורה מכרעת על טווח האפשרויות למוביליות, גם אחרי שמתקיימים התנאים למוביליות באמצעות השכלה גבוהה. זהו מחקר חשוב מאד על נשים מזרחיות משכילות, התורם תרומה משמעותית לסוציולוגיה הביקורתית של החברה הישראלית".

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

חדש על המדף: עובר ושווא
עובר ושווא - הבטחות בחברת השוק שלנו - ספר חדש לד"ר אמית אביגור-אשל, מרצה במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית. כשהרפורמה להגברת התחרות בתחום הסלולר יושמה בשנת 2011, משרד התקשורת העלה את הקמפיין: "החופש לבחור, החופש לעבור". החיבור בין חופש בחירה צרכני לשוק מוצרים תחרותי מוכר לנו מאוד בישראל. הוא גם אחת ההבטחות הבולטות של חברת השוק שלנו. בשונה מהבטחות בין אדם לאדם, ההבטחות של חברת השוק הן ציבוריות, הן מציבות מעין כללי משחק ביחס לדרך שבה החברה והכלכלה פועלות, או אמורות לפעול.
פועלים לעתיד
לאחרונה התכנסו נציגי ונציגות המכללה האקדמית ספיר, ראשי רשויות, מנהיגי קהילות, מנהלות ומנהלים בכירים מתחומי התעסוקה הקהילה, החברה והפיתוח האזורי, נציגי תעשייה ומובילי יוזמות חברתיות - למפגש משמעותי במסגרת מיזם "פועלים לעתיד". המפגש היווה צומת דרכים חשוב בחיבור בין האקדמיה לשטח, בין חזון למעשה ובין הכוחות הפועלים לחיזוק העוטף. במהלך המפגש נחשפנו לאתגרי האזור מנקודות מבט מגוונות, החל מהרצאתו המרתקת של יגאל גורביץ', סמנכ"ל אסטרטגיה במנהלת תקומה, ועד לתובנות העמוקות שעלו מהשטח.