ד"ר סיגל נגר-רון,  חברת סגל בכירה במחלקה ללימודים רב-תחומיים במכללה האקדמית ספיר, זכתה בפרס ע"ש יהודה שנהב-שהרבני לשנת 2023.

הפרס מוענק על ידי מכון ון ליר בירושלים והחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב.

הפרס הוענק לד"ר סיגל נגר-רון על מאמרה "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שפורסם בכתב העת "סוציולוגיה ישראלית" והביא לשינוי המדיניות במדידת מוצא והשפעתו על מדידת אי השיוויון בחברה הישראלית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.

ד"ר נגר-רון היא סוציולוגית ציבורית אשר עוסקת בסוגיות של אי-שוויון בישראל, בייחוד בהצטלבות שבין אתניות, מעמד, מגדר ומרחב.

במאמרה שזכה בפרס מצביעה נגר-רון על תרומתה של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) לכינון הקטגוריות "מזרחים" / אשכנזים" בעשורים הראשונים לאחר קום המדינה, ועל מחיקת הקטגוריה האתנית והחלפתה במדדים גיאוגרפיים בעשורים האחרונים (מדד האשכולות חברתיים כלכליים ומדד הפריפריאליות). החלטת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה להגביל את מדידת המוצא לשני דורות בלבד הובילה לכך שכיום מעל 50% מהאזרחים היהודים מוגדרים כ"ישראלים" ואינם מזוהים על פי מוצאם. כתוצאה מכך בנתונים שמפיקה הלמ"ס ובפרסומיה יש משום הטעיה כיוון שהם לא מתייחסים למעל ל-50% מהאוכלוסייה. נגר-רון טוענת כי הגבלת מדידת אי-השוויון לפי מוצא לשני דורות בלבד תורמת לטשטוש עובדת קיומו של אי-שוויון  גם בדור שלישי ורביעי ומונעת פיתוח תוכניות לתיקון אי-השוויון.

המאמר זכה לחשיפה רבה בתקשורת והגיע עד לנבחרי הציבור. יחד עם חברות כנסת, ואקטיביסטיות מהאגודה לזכויות האזרח הובילה ד"ר נגר-רון מאבק לשינוי המדיניות. ואכן מ"מ הסטטיסטיקאי הלאומי, יואל פינקל, קיבל החלטה דרמטית על שינוי המדיניות מזה עשורים ופרסם כי הלמ"ס תמדוד ותפרסם את נתוני אי-השוויון על פי מוצא גם בדור שלישי.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

כנס קהילות אמנות
לאחרונה נערך כנס קהילות מורים לומדות במוזאון ארץ ישראל עבור כל מורי קהילות האמנויות במשרד החינוך, בחסות מכללת ספיר. הכנס התקיים לזכרה של מתי וייס ז"ל, שהיתה חלק מצוות ההקמה והפיתוח של  מפעל הקהילות לאמנויות בשש שנים האחרונות ונרצחה בשבת השחורה. לכנס הגיעו כ-250 מורים ומנחים מצפון ועד דרום, אחרי שנת עבודה קשה ומטלטלת במערכת החינוך. לצידן שמחנו לארח בכנס גם מורים משתי קהילות חלוצות ללימוד השפה העברית בחברה הערבית. ההתרגשות היתה רבה מעצם המפגש, החיבוק, והצורך העז לסכם יחד שנה כה מאתגרת שעברה על כולם. שרון שפלן, המפקחת לאמנות חזותית מטעם משרד החינוך האגף לאמנויות סיכמה: "היה כנס מעולה, א
פרויקט מגנה
שתי תושבות העוטף, שחוו על בשרן את הנורא מכל ב-7 באוקטובר, פיתחו מערכת ייחודית לניהול אירועי חירום • "לא ייתכן שלוקח שלושה ימים מלאים להבין מה קורה" • המיזם הוצג לצד עוד כ-30 פרויקטים בכנס "דמו דיי" של המכללה האקדמית ספיר על סיפורן האישי מה-7 באוקטובר של הסטודנטיות גוני קופרשטיין-אבני ממפלסים ורותם שחף, ממושב ניר משה ועד לפיתוח המיזם "מגנה" ועל עוד מיזמים חשובים, שפותחו במעבדות מרכז החדשנות והיזמות בספיר, תוכלו לקרוא בכתבתה של דניאלה גינזבורג, שפורסמה בישראל היום. לכתבה המלאה