ד"ר לאה שלף, ראשת ביה"ס לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר השתתפה בכנס ״שדרות-איכילוב - מטראומה לחוסן". ד"ר שלף, שפעילה גם כיועצת מחקר ומטפלת ביחידה לתגובות קרב של צה״ל, הייתה יו"ר המושב שעסק בבריאות הנפש בצו 8, והציגה במושב את הרצאתה "החזית הקלינית: טיפול בחיילים החוזרים מלחימה".

ד"ר שלף סיפרה על החזית הקלינית בטיפול בחיילים שחוזרים מהלחימה הביתה ואמרה כי הם כרגע לא יודעים האם ההתערבות המוקדמת בטיפול תמנע בעתיד פוסט טראומה או אובדנות, וזה אתגר גדול עבורם. עוד אמרה כי "אנחנו רואים תסמינים של חיילים עם פוסט טראומה, החיילים מבקשים לחזור ולהלחם וכמטפל אתה מתלבט אם להחזיר אותם לקרב או לא. אנו רואים גם ד״ר שלף הציגה מחקר בו חיילים שחוו תחושה של חוסר שליטה חוו יותר אשמה ותסמינים פוסט טראומתיים. תוצאות אלו היו נכונות גם ללוחמים וגם ללוחמות. נשים פיתחו במחקר אשמה גבוהה יותר מגברים.  כנראה תוצאה של הצורך להצדיק את בחירתן במקצוע לוחמת״.

מחקר עדכני שפורסם בכתב העת היוקרתי psychiatry research מצא כי מעבר למשתנה הדיכאון, בקרב חיילים עם תסמינים פוסט טראומתיים חמורים, מחשבות קוגניטיביות שליליות ובמצב הרוח היו בקשר משמעותי הן למחשבות על מוות והן למחשבות לשים קץ לחיים. ממצא זה חשוב בעת הערכה ובמיוחד בהקשר של מניעת התאבדות בקרב לוחמים שחוזרים מהמלחמה.

הדיון המעמיק והחשוב הזה הוא חלק בלתי נפרד מהמאמץ לבנות חוסן ולתמוך בחיילות והחיילים החוזרים משדה הקרב. אנו גאים בד״ר לאה שלף על היותה חלק מקהילה אקדמית שחוקרת ומטפלת בנושאים כה חשובים.

מידע נוסף שיכול לעניין אותך

מצטיינת פרח ארצית
אורין שימשיאשווילי, סטודנטית שנה ג' במחלקה לשיווק טכנולוגי, זכתה בתואר חונכת מצטיינת ארצי (אחת מתריסר חונכים מצטיינים מבין רבבות) על פעילותה כחונכת פר"ח בשנת הלימודים תשפ"ד. אורין חנכה ילדה בכיתה ו' שאחיה, חייל באוגדת עזה, נהרג במתקפה ב-7.10. הילדה, בת 12, תושבת אופקים, הפסיקה ללכת לבית הספר והסתגרה בביתה לאחר המקרה. כבר בחודש נובמבר, תוך כדי המצב הקשה ששרר בארץ, החלה אורין את פעילותה כחונכת ושימשה כחברה ואחות גדולה של הילדה. היא עזרה לה להשלים את החומר הלימודי הרב שהפסידה ובעיקר הייתה משוחחת איתה במשך שעות רבות.
ספיר שדרות איכילוב
ברקע התקופה המאתגרת שעוברת על אזרחי ישראל נוכח מלחמת "חרבות ברזל", המלחמה הארוכה ביותר שידעה ישראל, אתמול (ד') נערך במכללה האקדמית ספיר כנס ספיר - שדרות - איכילוב: "מטראומה לחוסן – בראי פסיפס החברה הישראלית". בשיתוף המכללה האקדמית ספיר, עיריית שדרות והמרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). בכנס השתתפו אנשי ונשות מקצוע ממגוון תחומי הפסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, פסיכיאטריה ובריאות הנפש שהציגו מחקריהם וערכו דיונים מקצועיים סביב בריאות הנפש של החברה הישראלית. תחילה התקיימה הרצאת אורח של פרופ' גולן שחר על פיתוח כלי מדידה ייחודי להערכת דחק / טראומה בהקשר של טרור ומלחמות.