הסגל שלנו - זרקור אקדמי

ערב הוקרה לנוזהה אלאסד-אלהוזייל
אתמול (ב') התקיים ערב הוקרה מרגש לפרופ' נוזהה אלאסד-אלהוזייל, מרצה בכירה בבית הספר לעבודה סוציאלית בספיר, על הישגים אקדמיים פורצי דרך, לרגל קבלת הפרופסורה. במהלך הערב המרגש, ביוזמת עיריית רהט והמכללה האקדמית ספיר, עלו וברכו: מר מר טלאל קירנאוי - ראש עיריית רהט, עו"ד גלעד שר - יושב ראש הועד המנהל של המכללה האקדמית ספיר, ד"ר אורי לב - דיקן לעניינים אקדמיים בהנהלת המכללה האקדמית ספיר, ינון אהרוני - מנכ״ל משרד הרווחה, מר ישראל בודיק - מנהל מחוז דרום במשרד, פרופ' לאה קסן - פרופסור אמריטה וממייסדות המחלקה לעבודה סוציאלית באונ' בן-גוריון, פרופ' בני גדרון - ראש המחלקה לשעבר, רבקה כרמי - נשיאת אונ' בן
מתוך סרט האנימציה מקק בבימוי יונתן השילוני
האנימטור הישראלי שעובד עם דיסני ומלמד את הדור הבא של היוצרים השילוני, בן 35 מתל אביב, מביא עמו ניסיון של חמש שנים כמרצה בקורסי הנחייה כיתתית לסרט גמר ובימוי לאנימציה ותסריט לסרט גמר בבית הספר. השילוני, בוגר תואר ראשון באנימציה מהמכללה האקדמית ספיר, החל את דרכו המקצועית במעבדה לאנימציה בירושלים. לאחר מכן, הצטרף לצוות בהפקה ישראלית של ניקולונדיאון, שם צבר ניסיון משמעותי. בהמשך, עבר לעבוד עם סטודיו Brown Bag האירי, שם הוא עובד עד היום ויוצר סדרות ילדים עבור חברות דיסני, נטפליקס, אמאזון ועוד.
חדש על המדף - יחיד ביחד
ספר חדש בעריכת ד"ר מנחם טופל, מרצה בכיר במחלקה לניהול המשאב האנושי וד"ר אורנה שמר להתמודדות עם השונות בקהילה פנים רבות, גלויות וחבויות, מדוברות ומושתקות, לעיתים בתחכום רב. ספר זה מבקש לראשונה לבחון באמצעות מחקרים על קבוצות זהות שונות בקהילה הקיבוצית את חוויית היחיד ביחד הקיבוצי מנקודת מבט של הכלה והדרה. נראה כי ככל שגוברת המציאות של שונות בקהילה הקיבוצית, כך נחלשים מנגנוני ההדרה, שהיו טבועים בה. עם זאת, היחלשות המרקם הקהילתי והמעטפת הממסדית מאתגרים את ההכלה החברתית. ספר זה נכתב בעבור האנשים שעומדים במושא הפרקים, אך לא פחות מזה בעבור כל אלה שחיים באותה קהילה, אשר יחד מהווים את השלם הקהילתי.
ד"ר סיגל נגר-רון
ד"ר סיגל נגר-רון,  חברת סגל בכירה במחלקה ללימודים רב-תחומיים במכללה האקדמית ספיר, זכתה בפרס ע"ש יהודה שנהב-שהרבני לשנת 2023. הפרס מוענק על ידי מכון ון ליר בירושלים והחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת תל אביב. הפרס הוענק לד"ר סיגל נגר-רון על מאמרה "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שפורסם בכתב העת "סוציולוגיה ישראלית" והביא לשינוי המדיניות במדידת מוצא והשפעתו על מדידת אי השיוויון בחברה הישראלית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. ד"ר נגר-רון היא סוציולוגית ציבורית אשר עוסקת בסוגיות של אי-שוויון בישראל, בייחוד בהצטלבות שבין אתניות, מעמד, מגדר ומרחב. במאמרה שז
ד"ר נוזהה אלאסד אלהוזייל, מרצה בכירה בביה"ס לעבודה סוציאלית בספיר, הוזמנה כחוקרת אורחת של המכון לביטחון ולעניינים גלובליים באוניברסיטת ליידן, הולנד, כדי לחקור סוגיות הקשורות לאלימות בני נוער בחברות קולקטיביסטיות, מיעוט, מהגרים וילידים. ד"ר נוזהה אלאסד אלהוזייל היא עובדת סוציאלית וחוקרת איכותנית החוקרת נשים, חברות מסורתיות, ידע ילידי, עבודה סוציאלית ילידית ופמיניזם ילידי. היא  יו"ר הועדה להנגשת ההשכלה הגבוהה לחברה הערבית וקידום הגיונות והשותפות בקמפוס ספיר. מרצה מעוררת השראה 2020, זוכת פרס קרייטמן לדוקטורנטים מצטיינים וזוכת פרס השלטון המקומי כאישה פורצת דרך. מחברת הספר "כשהצל גדול סימן
הכנסת
ברכות חמות לד"ר שלומי בלבן על קבלת פרס האגודה למדע המדינה לעבודת דוקטורט - ציון לשבח הדוקטורט: מלאכת הדור - תהליך מיסודה של הכנסת, 1949-1959, עוסק באופן בו עיצבו חברי הכנסת את תפקידם בעשור הראשון לפעילותה של הכנסת וכיצד ביקשו לכונן את מעמדם כפרלמנטרים הראויים לשמם במדינת ישראל הריבונית. הדוקטורט נכתב בהנחייתם של פרופ' אמנון רייכמן וד"ר יאיר שגיא. ד"ר עו"ד שלומי בלבן, מרצה במחלקה למנהל ומדיניות ציבורית ורכז הפרקטיקום ומנחה אקדמי בפרקטיקום "יעוץ משפטי במגזר הציבורי - אחריות לישראל 2048" בביה"ס למשפטים במכללה האקדמית ספיר, יישר כוח ובהצלחה.
מנקה
המאמר "מה שרואים מכאן לא רואים משם: מבט משולי שוק העבודה" מאת ד"ר סיגל נגר-רון מהמכללה האקדמית ספיר נבחר כמאמר המצטיין של האגודה הסוציולוגית לשנת 2023 פרס המקום הראשון למאמר המצטיין של האגודה הסוציולוגית לשנת 2023 הוענק לד"ר סיגל נגר-רון, מרצה במחלקה לרב תחומי במכללה האקדמית ספיר, עבור מאמרה "מה שרואים מכאן לא רואים משם: מבט משולי שוק העבודה". המאמר מתמקד בחסמים המבניים לתרגום השכלה אקדמית לתעסוקה הולמת בשוק העבודה הדרומי. בנימוקי הזכייה נכתב: המאמר הוגדר על ידי שופטי ושופטות ועדת הפרס כ"מאמר חדשני, יסודי ומרתק"..
הדברה ביולוגית
ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה האקדמית ספיר, רשמה פטנט על פיתוח להדברה ביולוגית גאווה למכללה האקדמית ספיר. פיתוח שנעשה במסגרת מחקרה של ד"ר לילי לילך מונדקה, ראש המחלקה למדעים במכללה זכה להירשם כפטנט להדברה ביולוגית. נושא המחקר: זיהוי, אפיון ופיתוח של תבדידים של החיידק Bacillus thuringiensis לייצור תעשייתי של תכשירי הדברה חדשים ידידותיים לסביבה נגד מזיקי חקלאות ויער. בעקבות התפתחות העולם לחקלאות ירוקה והאיסור ההולך וגדל לשימוש בחומרי הדברה כימיים, יש חשיבות רבה לפיתוח תכשירי הדברה מעולם החי שנחשבים כמדבירים ידידותיים לסביבה.
אקדמיה חסומה
ד"ר סיגל נגר-רון, ד"ר תמי רזי וד"ר שגית קדם ימיני, מרצות בכירות במכללה האקדמית ספיר, קיבלו מענק יוקרתי בסך 10,000 ש"ח ממרכז חת לחקר התחרות והרגולציה, למחקרן בנושא: "ניתוח רב צירי ותהליכי של אי-שוויון באקדמיה בישראל באמצעות כריית תהליכים". המחקר צפוי להיות מוצג ביום עיון במכללה למנהל בראשו ןלציון בסוף מאי 2023 וכן להתפרסם בכתב העת "מחקרי רגולציה".
אורית נוטמן שורץ
פרופ' אורית נוטמן שורץ, מונתה לתפקיד ראשת רשות המחקר וראשת ועדת מי"ה (מחקר, יצירה והוראה) במכללה האקדמית ספיר פרופ' אורית נוטמן שורץ, מי שהקימה את בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ועמדה בראשו שנים רבות, מונתה לתפקיד ראשת רשות המחקר וראשת ועדת מי"ה (מחקר, יצירה והוראה) במכללה האקדמית ספיר. פרופ' אורית נוטמן-שורץ, פרופ' מן המניין, דוקטור בעבודה סוציאלית ואנליטיקאית קבוצתית, הינה נציגת ישראל בארגון העולמי של בתי הספר לעבודה סוציאלית ובשיתוף הפעולה אירופאי במדע ובטכנולוגיה בנושא בריונות, הגירה ושילוב.
אורית נוטמן שורץ
פרופ׳ אורית נוטמן שורץ, ראש בית הספר לעבודה סוציאלית בספיר, הוזמנה לאוניברסיטת קווינס בקנדה לשמש כחוקרת אורחת. במהלך שהותה הרצתה הפני סגל האוניברסיטה ובפני בוגרים וסטודנטים על התפיסות אותן פיתחה בהקשר של מצבי טראומה וחוסן משותפים, והציגה את ממצאי מחקרה שבחן את השלכות ההתערבות מרחוק על תפיסת מגפת הקורונה כמציאות משותפת. בנוסף, פרופ' נוטמן שורץ תרצה במסגרת סימפוזיון בינלאומי, שמופק ע"י גורמים ביפן, בנושא עבודה סוציאלית ומלחמה: שיתוף פעולה גלובלי בפרקטיקה ובחינוך לתמיכה באנשים שהותקו ממקומם.
סטטיסטיקה ישראלית
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) הודיעה לאחרונה על שינוי מדיניותה וכי תתחיל לפרסם נתונים על בסיס מוצא הכוללים דור שלישי, נתונים המודדים את אי השוויון בחברה הישראלית בין מזרחים לאשכנזים. החלטה זו התקבלה בעקבות מאמרה של ד"ר סיגל נגר-רון, סוציולוגית, חברת הסגל הבכיר במחלקה ללימודים רב-תחומיים, חוקרת סוגיות של אי שוויון בישראל, "סטטיסטיקה לאומית, קטגוריזציה אתנית ומדידת אי-שוויון בישראל", שהתפרסם לפני שנה, ובעקבות התגייסותן של חברת הכנסת אמילי מואטי והאגודה לזכויות האזרח שפנו משפטית להלמ"ס. במאמרה, נגר רון הראתה כיצד הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תרמה ליצירת הקטגוריות "אשכנזים" / "מזרחים", כקטגוריות
חוטים צבעוניים הופכים צמה - סולידריות
מענק מחקר של הקרן הישראלית למדעים ניתן לחוקרות ד"ר רבקה נריה בין שחר מהמכללה האקדמית ספיר ופרופ' נורית גוטמן מאוניברסיטת ת"א, לטובת חקר הסולידריות בקבוצות שונות בישראל בתקופת מגפה. בתקופה זאת של שסעים חברתיים, כאשר החברה עדיין לא מתאוששת ממשברי תקופת הקורונה, ממשיכה להיחשף למתקפות טילים ואזרחי המדינה מתחילים להיחשף לקמפיינים פוליטיים שתורמים לפילוג ושסעים חברתיים, הוענק מענק מהקרן הישראלית למדעים לחוקרות פרופ' נורית גוטמן מאוניברסיטת תל אביב וד"ר רבקה נריה בין שחר מהמכללה האקדמית ספיר, לחקור תפיסות בציבור לגבי סולידירות בישראל.
מחקר חדש של אגף רפואה בקהילה בהנהלת שירותי בריאות כללית בשיתוף הפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן-גוריון בנגב והמעבדה למקסימיזציה של תוצאי בריאות במכללת ספיר, מצא הפחתה של 78% בסיכון לתמותה מנגיף הקורונה במבוגרים בני 60 ומעלה, שקיבלו את מנת החיסון הרביעית, בתקופת גל האומיקרון, בהשוואה למחוסנים שלוש פעמים. מדובר במחקר המקיף ביותר שפורסם עד כה, שבדק את יעילות מנת הבוסטר השנייה במניעת תמותה כתוצאה מהדבקה בנגיף הקורונה. צוות החוקרים ניתח בשיטות סטטיסטיות מתקדמות את הנתונים של מטופלי כללית על מנת לבחון את יעילות קבלת המנה הרביעית של חיסון פייזר, במניעת תמותה ממחלת הקורונה בקרב מבוגרים בני 60-
פרופ' אורית נוטמן שורץ, מ"מ ראש בית הספר לעבודה סוציאלית מהמכללה האקדמית ספיר, יחד עם פרופ' רחל דקל מאוניברסיטת בר אילן וד"ר שי שורר, זכו בפרס ארגון אלמנות ויתומי צה"ל על עבודת המחקר בנושא אלמנות שחזרו לזכויות. נוטמן שורץ, דקל ושורר זכו במקום השני במסלול חוקרים, על עבודת מחקר בנושא אלמנות שחזרו לזכויות. המחקר מתמקד ביחסי הנישואים השניים של אלמנות ומה קורה לתהליכי האבל לאורך הזמן ולמשפחה בעקבות הנישואים החדשים. המחקר הניב סדרת מאמרים, השופכים אור על הקשר הסימבולי שנשים ממשיכות לקיים עם בעלן שנהרג. קשר הנמשך לאורך השנים למרות שחלפו ארבעה עשורים מאז האובדן במקביל לזוגיות החדשה.
דווקא ברשויות החלשות יותר, אין בעל/ת תפקיד משמעותי המקדם את העסקים בהן ד"ר אוהד שקד, מהמחלקה לשיווק טכנולוגי והמנהל האקדמי של תכנית PRACTICA ללימודי יזמות מעשית, הציג לאחרונה בפני ועדת הכלכלה בכנסת, בראשותו של ח"כ מיכאל ביטון את החלק הראשון של המחקר על אתגרי העסקים באזורי הנגב. המחקר נעשה כחלק מהקואליציה לקידום הכלכלי של הנגב ובמימון קרן נס. החלק הראשון של המחקר עסק במצב תפקיד מקדם העסקים בנגב בתוך הרשויות המקומיות ואשכולות הנגב.
ד"ר ענבל בן אשר גיטלר, זכתה בפרס הספר הטוב ביותר בלימודי ישראל מטעם המכון ללימודי ישראל ע"ש עזריאלי וספריית אוניברסיטת קונקורדיה, מונטריאל קנדה. ספרה של ד״ר ענבל בן-אשר גיטלר, מרצה בכירה במכללה האקדמית ספיר לארכיטקטורה ולתרבות חזותית, "תרבות אדריכלית בירושלים בתקופת המנדט הבריטי 1917 - 1948" (בהוצאת אוניברסיטת אדינבורו, 2020) זכה בפרס הספר הטוב ביותר בלימודי ישראל, יחד עם ספרו של חגי רם Intoxicating Zion (בהוצאת אוניברסיטת סטנפורד, 2020). הספר עוסק בתקופה מרתקת וקריטית בהיסטוריה האדריכלית של ירושלים.
ד"ר גיל בוצר, מהמחלקה לניהול המשאב האנושי הוביל כנס מדעי בינלאומי בברלין. בחודש שעבר הסתיים כנס מדעי בינלאומי בין יומיים וחצי שהוקדש לחקר תחום האימון בארגונים. הכנס נערך בקמפוס של אוניברסיטת HMKW בברלין במתכונת היברידית (פנים מול פנים ואון-ליין) וכלל 30 מציגים ודוברים מ-11 מדינות. הכנס אורגן על ידי ד"ר גיל בוצר, מהמחלקה לניהול המשאב האנושי במכללת ספיר, בשיתוף עמיתותיו למחקר מגרמניה Prof, Silja Kotte & Prof. Carolin Graßmann ואנגליה Dr.
יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים. הפלטפורמות במדיה הדיגיטלית מציעות מקום לפיתוח מערכת יחסים אינטימית אבל הן גם מאפשרות תוקפנות. מחקר ישראלי חדש של פרופ' אורית נוטמן-שורץ מ"מ ראש בית הספר לעבודה סוציאלית במכללה האקדמית ספיר, פרופ' רחל דקל מאוניברסיטת בר אילן וד"ר אוהד גילבר מאוניברסיטת בן גוריון, שמומן על ידי משרד החדשנות, בדק את שיעור האלימות של בני זוג ברשת אחד כלפי השני, ובדק האם ישנם הבדלים לפי מגדר ותרבות. פרופ' אורית נוטמן-שורץ: ישראל היא אחת המדינות שיש בהן שימוש גדול ברשת בכלל וברשתות החברתיות בפרט.
תמונת אילוסטרציה מפגש באקס לאב
ד"ר דן קאופמן, ראש התכנית האקדמית במרכז החדשנות והיזמות במכללה האקדמית ספיר, זכה בפרס על המאמר הטוב ביותר בתחומי התכנון והיזמות מטעם קרן אווינג מריון קאופמן. המחקר שכותרתו Smart Specialization: A Spontaneous Four-Step Process in the Mixed Arab-Jewish Region of Haifa and Nazareth  עסק בשאלה כיצד תורמת תעשיית ההייטק בחיפה להתפתחות תעשיית ההייטק הערבית בנצרת. קאופמן זכה בפרס על המאמר יחד עם מור שילון מהטכניון, דפנה שוורץ מאוניברסיטת רייכמן ואלנסדרו רוזליו מאוניברסיטת אדינבורג. בתוך כך, ציינו ביום ב' במרכז היזמות והחדשנות – ח"י בספיר במכללה האקדמית ספיר את שבוע היזמות העולמי, במסגרתו מתקיי
חדש במכללה האקדמית ספיר: פרופ' נעמה שפי קבלה השבוע הכרה כפרופסורית מן המניין ותכהן בראש התכנית לתואר שני בתקשורת. התכנית תפתח בסמסטר השני של שנה"ל הקרובה. פרופ' נעמה שפי היא היסטוריונית, מלמדת במחלקה לתקשורת במכללה האקדמית ספיר מאז 2001 ועמדה בראשה בשנים 2006 – 2010. עיקר מחקריה עוסקים בהשפעת התרבות הגרמנית על התרבות העברית ובתהליכי בינוי אומה במדינת ישראל. ספריה גרמנית בעברית: תרגומים מגרמנית ביישוב העברי 1882–1948 וטבעת המיתוסים: הישראלים, ואגנר והנאציזם ראו אור בעברית, אנגלית וגרמנית.
ד"ר וילי אברהם מונה לראש התכנית לתואר ראשון בשיווק טכנולוגי ויחליף את ד"ר רונן ארבל. זוהי סגירת מעגל עבור אברהם בן 44 מראשון לציון, שסיים תואר ראשון במחזור הראשון של המחלקה לשיווק טכנולוגי, אותה יוביל בשנים הקרובות. לאברהם תואר שני במנהל עסקים מהקריה האקדמית אונו ודוקטורט מאוניברסיטת מנצ'סטר באנגליה המדורגת בין 50 האוניברסיטאות המובילות בעולם. תחום המחקר של אברהם הוא התנהגות צרכנים והתנהגות תיירותית בהיבט בינלאומי. לדברי אברהם: "התואר בשיווק טכנולוגי הינו תואר ייחודי לא רק בארץ אלה בעולם הן בגלל הקורסים הייחודיים אותו הוא מציע והן בגלל חווית הלימודים וההתנסות המעשית אותה חווים הסטודנטים.